joi, aprilie 25, 2024

Die Welt: ”Palatul prezidențial ar putea fi simbolul falimentului Turciei moderne”

Die Welt, unul dintre ziarele influente din Germania, în ediția sa din 22 august 2018, a comparat criza cu care se confruntă Turcia cu perioada declinului statului Otoman. În articolul intitulat ”Turcia de altădată, dinaintea falimentului național”, publicația atrage atenția asupra manierei în care datoriile externe crescânde din ultima perioadă a Imperiului Otoman au împins statul, încet dar sigur, către falimentul financiar.

Conform știrii publicate de agenția IPA, Florian Stark, semnatarul articolului, vorbește despre faptul că, în secolul al XIX-lea, a fost aplicat un program amplu de reforme cu scopul de a moderniza Imperiul Otoman, dar proasta administrare, construcțiile sompuoase și extravaganța sultanilor au dus la un mare dezastru.

Palatul lui Erdoğan a fost asemuit Palatului Dolmabahçe

Die Welt aseamănă palatul construit în Beștepe, Ankara, cu Palatul Dolmabahçe, folosit ca reședință oficială, după 1856, de către Sultanul Abdülmecid, care a domnit între anii 1839 – 1861.

Publicația germană amintește faptul că planurile de dezvoltare privind palatul a cărui construcție începuse în 2014, la ordinul lui Recep Tayyip Edoğan, prim-ministru la vremea respectivă, fuseseră respinse de către Consiliul de Stat.

emine erdoğan saray ile ilgili görsel sonucu

Construcția gigantică, calificată de Edoğan și acoliții săi drept ”Noua identitate a Turciei” și ale cărei costuri le-au depășit cu 500 de milioane de euro pe cele ale Casei Albe din SUA, ar putea fi, de data aceasta, simbolul prăbușirii economiei Turciei moderne – se mai apreciază în articol.

bestepe sarayi emine ile ilgili görsel sonucu

O reședință de proporții gigantice, cu 68 de băi și 300 de camere

Pentru a sublinia dimensiunile la care au ajuns extravaganța și luxul, Die Welt ia ca exemplu Palatul Dolmabahçe, aflat pe malul Bosforului, și descrie acest palat astfel: ”El trebuia să fie atât de mare încât să depășească toate celelalte palate din  lume. Este o construcție gigant, cea mai modernă și mai luxoasă, având 68 de băi, aproape 300 de camere, o lungime de 600 de metri și o suprafață totală de 45.000 de metri pătrați”.

turkish

Dolmabahçe: Monumentul caracteristic al decăderii Imperiului Otoman

Publicația face referire la istoricul britanic Alan Palmer, care a calificat Palatul Dolmabahçe ca fiind ”monumentul caracteristic al decăderii Imperiului Otoman”.

Istoricul Alan Palmer, invocat de autorul articolului, în cartea sa intitulată ”Decadența și prăbușirea Imperiului Otoman”, a arătat cum Dolmabahçe a deschis calea imperiului către faliment. Palatul, construit între anii 1843 și 1856, a înghițit suma astronomică de 5 milioane de lire sterline, adică aproximativ un sfert din veniturile totale ale statului.

SURSA: 

https://www.welt.de/geschichte/article181260900/Eskapaden-der-Sultane-Als-die-Tuerkei-schon-einmal-vor-dem-Staatsbankrott-stand.html?wtrid=onsite.onsitesearch

 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org