vineri, noiembrie 15, 2024

„Un mecanism anti-corupție a erodat libertatea și restricționează libertatea de exprimare” (fost director FBI)

Fostul director al FBI a vorbit despre o acțiune dramatică pentru restabilirea statului de drept în România pe fondul escaladării îngrijorărilor cu privire la modul în care un mecanism anti-corupție erodează libertatea și restricționează libertatea de exprimare, notează editorialistul Andrew Cave pentru forbes.com.

Louis Freeh a elaborat un plan în cinci puncte pentru o națiune care a dus la titluri globale cu acuzații de protocoale secrete. „Aceste protocoale secrete (…) reprezintă un acord sub acoperire pentru a înlătura statul de drept prin convertirea ofițerilor serviciilor de informații în agenți judiciari”, i-a spus lui Cave într-un interviu. „Acestea subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin sprijinul nedrept al procurorilor și compromiterea independenței magistraților.

Louis Freeh a elaborat un plan care conţine cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situaţiei în contextul criticilor privind existenţa protocoalelor secrete între Serviciul Român de Informaţii (SRI), Parchetul General şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Acesta recomandă Guvernului României şi Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numeşte o „criză gravă a statului de drept”.

1) Un angajament ferm pentru a investiga și urmări corupția în limitele legii, dar și în cadrul legii;

2) Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale;

3) Înființarea unei comisii independente a judecătorilor și experților de renume internațional, împuterniciți și finanțați pentru investigarea protocoalelor secrete, examinarea operațiunilor Procuraturii Generale, DNA și Serviciului de informații SRI al României și recomandări specifice pentru reformă;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor;

  • Crearea unor birouri de responsabilitate profesională pentru Procurorul General, DNA și SRI pentru a examina plângerile împotriva acestor agenții și a ofițerilor lor și a stabili standarde adecvate de conduită și responsabilitate.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.