marți, aprilie 12, 2022

PRO ETNICA DE LA SIGHIŞOARA

Directorul Asociaţiei Centrul Educaţional pentru Tineret Sighişoara (ibz), Volker Reiter, organizatorul Festivalul Intercultural ”ProEtnica” de la Sighişoara, a declarat că mesajul celei de-a XVI-a ediţii, care a debutat miercuri, este unul de pace şi colaborare între comunităţile naţionale.

„De 18 ani organizez acest festival – două ediţii nu au avut loc, deci suntem la ediţia a XVI-a. Mă bucur că am reuşit să facem aceste 16 ediţii. Sunt încăpăţânat rău, fiindcă altfel nu se putea să avem aceste 16 ediţii, câteodată era imposibil, dar am reuşit să aibă continuitate şi să devină tradiţie. Cu cât mă gândesc mai mult de ce facem acest festival, cu atât răspunsul e mai simplu: să ne străduim cu toţii să fie pace, să nu încercăm să fim naţionalişti şi să colaborăm între noi. Cu toate prejudecăţile, sunt adeptul ‘politically correct’ – asta ne face să vorbim despre modalităţi, ceea ce, după părerea mea, este important şi pentru acest lucru există acest festival. Dorim să comunicăm pe mai multe niveluri – pe nivel ştiinţific, bineînţeles, pe nivel artistic, să cântăm, să dansăm, dar un element important al festivalului este promovarea interacţiunii participanţilor vizitatori cu artiştii. Am refuzat să fie prea multă pază lângă scenă, tocmai pentru a fi o scenă deschisă, nu dorim o împărţire între public şi artişti”, a afirmat Volker Reiter, într-o conferinţă de presă.

foto 2 proetnica
un alt principiu fără de care nu se poate organiza acest festival este voluntariatul din partea comunităţilor.

Directorul ibz a subliniat că un alt principiu fără de care nu se poate organiza acest festival este voluntariatul din partea comunităţilor.

„Peste 600 de reprezentanţi ai comunităţilor care vin pe banii lor – cheltuielile de transport sunt suportate de comunităţi – iar artiştii sunt voluntari. Fără acest voluntariat nu s-ar putea organiza acest festival. Este un efort remarcabil din partea lor şi ideea este să se prezinte. Aşa a reuşit festivalul să se dezvolte. Din acest an este un festival internaţional prin prezenţa sorabilor din Germania, de asemenea, un lucru mare, să învăţăm reciproc, minorităţile din România cu minorităţile din străinătate”, a susţinut Reiter.

foto 3 proetnica
începând din acest an, Festivalul ‘ProEtnica’ a fost extins la cinci zile şi astfel structura celei de-a 16-a ediţii va fi puţin schimbată faţă de ediţiile precedente: dimineaţa vor fi comunicări ştiinţifice, mese rotunde, lansări de carte, în timp ce după-amiaza vor avea loc programele artistice pe scena principală.

Pe toată durata festivalului vor funcţiona standurile şi expoziţiile minorităţilor naţionale.Deschiderea oficială a celei de-a 16-a ediţii a ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care reuneşte peste 600 de reprezentanţi ai tuturor minorităţilor recunoscute din ţară, a avut loc miercuri, în Cetatea Sighişoara, în prezenţa autorităţilor locale şi guvernamentale, precum şi a ambasadoarei Israelului la Bucureşti, Tamar Samash.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.