25.1 C
București
joi, septembrie 24, 2020

PRO ETNICA DE LA SIGHIŞOARA

Directorul Asociaţiei Centrul Educaţional pentru Tineret Sighişoara (ibz), Volker Reiter, organizatorul Festivalul Intercultural ”ProEtnica” de la Sighişoara, a declarat că mesajul celei de-a XVI-a ediţii, care a debutat miercuri, este unul de pace şi colaborare între comunităţile naţionale.

„De 18 ani organizez acest festival – două ediţii nu au avut loc, deci suntem la ediţia a XVI-a. Mă bucur că am reuşit să facem aceste 16 ediţii. Sunt încăpăţânat rău, fiindcă altfel nu se putea să avem aceste 16 ediţii, câteodată era imposibil, dar am reuşit să aibă continuitate şi să devină tradiţie. Cu cât mă gândesc mai mult de ce facem acest festival, cu atât răspunsul e mai simplu: să ne străduim cu toţii să fie pace, să nu încercăm să fim naţionalişti şi să colaborăm între noi. Cu toate prejudecăţile, sunt adeptul ‘politically correct’ – asta ne face să vorbim despre modalităţi, ceea ce, după părerea mea, este important şi pentru acest lucru există acest festival. Dorim să comunicăm pe mai multe niveluri – pe nivel ştiinţific, bineînţeles, pe nivel artistic, să cântăm, să dansăm, dar un element important al festivalului este promovarea interacţiunii participanţilor vizitatori cu artiştii. Am refuzat să fie prea multă pază lângă scenă, tocmai pentru a fi o scenă deschisă, nu dorim o împărţire între public şi artişti”, a afirmat Volker Reiter, într-o conferinţă de presă.

foto 2 proetnica
un alt principiu fără de care nu se poate organiza acest festival este voluntariatul din partea comunităţilor.

Directorul ibz a subliniat că un alt principiu fără de care nu se poate organiza acest festival este voluntariatul din partea comunităţilor.

„Peste 600 de reprezentanţi ai comunităţilor care vin pe banii lor – cheltuielile de transport sunt suportate de comunităţi – iar artiştii sunt voluntari. Fără acest voluntariat nu s-ar putea organiza acest festival. Este un efort remarcabil din partea lor şi ideea este să se prezinte. Aşa a reuşit festivalul să se dezvolte. Din acest an este un festival internaţional prin prezenţa sorabilor din Germania, de asemenea, un lucru mare, să învăţăm reciproc, minorităţile din România cu minorităţile din străinătate”, a susţinut Reiter.

foto 3 proetnica
începând din acest an, Festivalul ‘ProEtnica’ a fost extins la cinci zile şi astfel structura celei de-a 16-a ediţii va fi puţin schimbată faţă de ediţiile precedente: dimineaţa vor fi comunicări ştiinţifice, mese rotunde, lansări de carte, în timp ce după-amiaza vor avea loc programele artistice pe scena principală.

Pe toată durata festivalului vor funcţiona standurile şi expoziţiile minorităţilor naţionale.Deschiderea oficială a celei de-a 16-a ediţii a ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care reuneşte peste 600 de reprezentanţi ai tuturor minorităţilor recunoscute din ţară, a avut loc miercuri, în Cetatea Sighişoara, în prezenţa autorităţilor locale şi guvernamentale, precum şi a ambasadoarei Israelului la Bucureşti, Tamar Samash.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.