marți, decembrie 6, 2022

PRO ETNICA DE LA SIGHIŞOARA

Directorul Asociaţiei Centrul Educaţional pentru Tineret Sighişoara (ibz), Volker Reiter, organizatorul Festivalul Intercultural ”ProEtnica” de la Sighişoara, a declarat că mesajul celei de-a XVI-a ediţii, care a debutat miercuri, este unul de pace şi colaborare între comunităţile naţionale.

„De 18 ani organizez acest festival – două ediţii nu au avut loc, deci suntem la ediţia a XVI-a. Mă bucur că am reuşit să facem aceste 16 ediţii. Sunt încăpăţânat rău, fiindcă altfel nu se putea să avem aceste 16 ediţii, câteodată era imposibil, dar am reuşit să aibă continuitate şi să devină tradiţie. Cu cât mă gândesc mai mult de ce facem acest festival, cu atât răspunsul e mai simplu: să ne străduim cu toţii să fie pace, să nu încercăm să fim naţionalişti şi să colaborăm între noi. Cu toate prejudecăţile, sunt adeptul ‘politically correct’ – asta ne face să vorbim despre modalităţi, ceea ce, după părerea mea, este important şi pentru acest lucru există acest festival. Dorim să comunicăm pe mai multe niveluri – pe nivel ştiinţific, bineînţeles, pe nivel artistic, să cântăm, să dansăm, dar un element important al festivalului este promovarea interacţiunii participanţilor vizitatori cu artiştii. Am refuzat să fie prea multă pază lângă scenă, tocmai pentru a fi o scenă deschisă, nu dorim o împărţire între public şi artişti”, a afirmat Volker Reiter, într-o conferinţă de presă.

foto 2 proetnica
un alt principiu fără de care nu se poate organiza acest festival este voluntariatul din partea comunităţilor.

Directorul ibz a subliniat că un alt principiu fără de care nu se poate organiza acest festival este voluntariatul din partea comunităţilor.

„Peste 600 de reprezentanţi ai comunităţilor care vin pe banii lor – cheltuielile de transport sunt suportate de comunităţi – iar artiştii sunt voluntari. Fără acest voluntariat nu s-ar putea organiza acest festival. Este un efort remarcabil din partea lor şi ideea este să se prezinte. Aşa a reuşit festivalul să se dezvolte. Din acest an este un festival internaţional prin prezenţa sorabilor din Germania, de asemenea, un lucru mare, să învăţăm reciproc, minorităţile din România cu minorităţile din străinătate”, a susţinut Reiter.

foto 3 proetnica
începând din acest an, Festivalul ‘ProEtnica’ a fost extins la cinci zile şi astfel structura celei de-a 16-a ediţii va fi puţin schimbată faţă de ediţiile precedente: dimineaţa vor fi comunicări ştiinţifice, mese rotunde, lansări de carte, în timp ce după-amiaza vor avea loc programele artistice pe scena principală.

Pe toată durata festivalului vor funcţiona standurile şi expoziţiile minorităţilor naţionale.Deschiderea oficială a celei de-a 16-a ediţii a ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care reuneşte peste 600 de reprezentanţi ai tuturor minorităţilor recunoscute din ţară, a avut loc miercuri, în Cetatea Sighişoara, în prezenţa autorităţilor locale şi guvernamentale, precum şi a ambasadoarei Israelului la Bucureşti, Tamar Samash.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.