duminică, septembrie 8, 2024

FESTIVALULUI DE FILM ŞI TEATRU „OVIDIU IULIU MOLDOVAN”

La zece ani de la moartea actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, Primăria Sărmaşu organizează a doua ediţie a Festivalului de Film şi Teatru „Ovidiu Iuliu Moldovan”, în cadrul Zilelor Oraşului, ocazie cu care este programat un regal de filme româneşti, între care şi documentarul realizat de AGEEPRES, ”Marea Unire – România, la 100 de ani”.

2 ovidiu
Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut în 1 ianuarie 1942 în satul Vişinelu, oraşul Sărmaşu, şi a decedat în 12 martie 2008, la Bucureşti, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu, pe aleea actorilor.

„Începând de luni, în fiecare seară, la Casa de Cultură din Sărmaşu se proiectează câte un film în care actorul Ovidiu Iuliu Moldovan  are câte un rol principal sau secundar. În prima seară am avut proiecţia filmului ‘Profetul, aurul şi ardelenii’, marţi seara – ‘Misterele Bucureştilor’, miercuri mutăm cinematograful în satul Vişinelu, în satul natal al actorului. Aici va rula filmul ‘Horea’. Joi seara vom continua la Casa de Cultură din Sărmaşu cu filmul ‘Duelul’ şi vineri este zi dedicată Centenarului, prin prezentarea filmului documentar al AGERPRES, ”Marea Unire – România, la 100 de ani”. Sâmbătă seara va fi organizat un cinematograf în aer liber, unde va fi proiectat filmul ‘Masca de argint’, cu cei doi mari actori ardeleni, Ovidiu Iuliu Moldovan  şi Florin Piersic. Cu această ocazie vom avea un invitat special, pe actorul Dorel Vişan, care va prezenta un program special”, a declarat primarul oraşului, Ioan Mocean. Edilul a precizat că actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a fost foarte legat de satul natal, Vişinelu, unde este casa părintească şi unde locuieşte unul dintre cei doi fraţi ai săi.

foto 3 -1-ianuarie-1942-s-a-nascut-ovidiu-iuliu-moldovan-m_c67ad488508853-544x768
Actorul a jucat în peste 40 de filme, făcând roluri memorabile în „Profetul, aurul şi ardeleni”,”Artista, aurul şi ardelenii”, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, „Misterele Bucureştilor”, „Masca de argint”, „Horea” şi multe altele.

 

De numele celebrului actor se leagă monumentul din centrul oraşului, „Femeia cu floare”, o lucrare realizată sculptorul de Ion Vlasiu, pe care acesta a dorit să îl închine tatălui său, care a luptat la Oarba de Mureş în cel de-al Doilea Război Mondial şi a dispărut în împrejurări necunoscute în 1944.

Ioan Mocean a arătat că pentru a evidenţia importanţa actorului pentru această comunitate, Primăria Sărmaşu are un proiect care aşteaptă finanţare de câţiva ani de la Compania Naţională de Investiţii, de tranformare a fostului cinematograf în Centrul de Cultural „Ovidiu Iuliu Moldovan”, care să aibă aşezat în faţă bustul acestuia.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.