miercuri, noiembrie 20, 2024

MARGARETA STERIAN – CASTELUL DE APĂ

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din BucureștiThe British Council, Institutul Cultural Român  și Uniunea Scriitorilor din România Anunță publicarea volumului Arhiva Margareta Sterian Castelul de apă 1972 Editat de Lidia Vianu și Bianca Zbarcea

”Luni de zile am amânat să scriu un cuvânt înainte pentru această carte a Margaretei Sterian, și nu înțelegeam de ce. Îi înregistram emoțiile până la cea mai mică tresărire. Mă identificam cu ele. Nu le puteam prelungi. Erau perfecte. Margareta Sterian a fost un Turn împotriva secetei. Un Castel de vise fertile. A fost viața ei adevărată? A fost doar apa din castel–adică trăiri care sunt ale tuturor și de fapt ale nimănui, pentru că autoarea, niciodată, nu se mărturisește?

foto 2 Margareta_Sterian autoportret
Margareta Sterian , Autoportret (n. 16 martie 1897, Buzău, România – d. 9 septembrie 1992) a fost o pictoriță, scriitoare ,traducătoare

Cartea aceasta spune și nu spune, povestește și nu povestește. Autoarea ne privește din vremea interbelică până în inima comunismului, în anul 1972, când a fost publicat Castelul de apă. Textul trăiește pentru că fiecare cititor vine cu desaga lui. Eu recunosc, de pildă școala germană din București, la care preda limba română prozatorul Ion Slavici. Despre această școală îmi povestea bunica mea cu o bucurie pe care nu mi–o explica. Era exact ca în romanul Margaretei Sterian. După bunica, și după mama mea, mi–a venit și mie rândul, în anii tiraniei roșii, să visez Parisul: ei bine, l–am visat exact așa cum îl ghicesc în vorbele cu care îl învelește Margareta Sterian.

Acesta nu este un roman, pentru că povestea nu este. Se întâmplă lucruri care nu duc la un deznodământ. Sunt lucruri catastrofale, spuse însă cu mare sfială. Întâmplările sunt ca trestia lui Pascal, frunze pe apă. Ele curg până se umple Castelul de apa trăirii, de spaimele, bucuriile și patimile ei. Cei care vor alege să citească această literatură–pentru că literatură este, la urma urmei–de la sfârșit către început, vor înțelege ce vreau să spun. Nu căutați poveste, nu căutați biografie, nu cautați istorie, nici iubire, nici jale în aceste pagini. Ele sunt doar atât: un turn uriaș până la cer, care ne lasă fără cuvinte. La fel ca și tablourile, și ca tot ce iese din mâna Margaretei Sterian.”11 august 2018, BucureștiLidia Vianu.

foto 3 Margareta sterian pictura
Margareta Sterian -Pictură. ”un turn uriaș până la cer, care ne lasă fără cuvinte”

Arhiva Margareta Sterian: Castelul de apă, editat de Lidia Vianu și Bianca Zbarcea, se lansează oficial miercuri 15 august 2018, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/arhiva-sterian-castelul.html

https://galeriidearta.blogspot.com/2017/03/margareta-sterian16-martie-1897-9.html

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.