joi, martie 28, 2024

PIAȚA CONSTITUȚIEI: „VLAICU VODĂ” DE ALEXANDRU DAVILA

Spectacolul „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, în regia lui Horia Suru, unul dintre proiectele de pe agenda Centenarului Marii Uniri, organizat de Teatrul Excelsior şi Primăria Capitalei, revine în Piaţa Constituţiei din Bucureşti în perioada 22-26 august, în cadrul unei producţii-eveniment care îşi propune să readucă la viaţă satul medieval românesc şi obiceiurile sale specifice.

„Publicul de toate vârstele este invitat să descopere cum se trăia în ţara noastră în secolul al XIV-lea, în vremea lui Vlaicu Vodă (Vladislav I), domn al Ţării Româneşti între 1364 şi cca. 1377”, se arată în comunicat.

foto 2 vlaicu voda
Spectacol în Piaţa Constituţiei din Bucureşti în perioada 22-26 august

Satul medieval, construit în mărime naturală, îşi va redeschide porţile pe 22 august, iar toţi cei care îi vor trece pragul vor avea ocazia să îl exploreze, ca într-un decor de film, şi să participe la activităţi meşteşugăreşti specifice epocii.

Nouă case, opt turnuri de apărare, patru ateliere de meşteşugari, un han şi o biserică (interpretare după biserica Sân Nicoară, Curtea de Argeş) – reconstituite în mărime naturală -, zeci de muzicieni (instrumentişti, cor şi ansamblu arhaic), alături de străjeri, călăreţi, meşteşugari (olari, pielari, sculptori în lemn şi ţesătoare) vor recompune atmosfera satului medieval.Publicul va avea ocazia să participe pe parcursul zilei la o serie de ateliere şi să urmărească diverse prezentări.

Între orele 12,30 – 14,00 vor avea loc ateliere de pictură pe scuturi, păpuşi pe linguri de lemn, dansuri medievale şi o competiţie între străjeri, precum şi un atelier în care se va realiza îngheţată artizanală; de la ora 14,30 până la ora 16,00 vor fi ateliere de olărit, pielărie, ţesătorie, păpuşi pe linguri de lemn şi prezentare a echipamentului militar, iar între orele 16,30 – 18,00 – ateliere de pictură pe scuturi, de dansuri medievale şi de îngheţată artizanală, jocuri medievale şi un turnir.

foto 3 sat medieval piata const
Publicul va descoperi povestea captivantă a lui Vlaicu Vodă. „Povestea îi are ca protagonişti pe Vladislav I, apărător al independenţei politice şi religioase a Ţării Româneşti, şi pe Doamna Clara, mama sa vitregă, reprezentanta politicii maghiare expansioniste”

Începând cu ora 21,00, în fiecare zi, publicul va descoperi povestea captivantă a lui Vlaicu Vodă. „Povestea îi are ca protagonişti pe Vladislav I, apărător al independenţei politice şi religioase a Ţării Româneşti, şi pe Doamna Clara, mama sa vitregă, reprezentanta politicii maghiare expansioniste”, se arată în comunicatul citat.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.