luni, mai 6, 2024

Forum pe tema oportunităţilor în sectorul energetic în timpul preşedinţiei României la Consiliul UE.

România este prima ţară europeană care a exportat gaze, acum 60 de ani, iar acum răspunderea depăşeşte cadrul naţional şi regional, întrucât România este esenţială pentru securitatea energetică a întregii Europe, a declarat, luni, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Sefcovic, care are în portofoliu coordonarea Uniunii Energetice, a participat la un forum organizat la Bucureşti pe tema oportunităţilor în sectorul energetic în timpul preşedinţiei României la Consiliul UE.

Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a avut luni o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, context în care cei doi oficiali au discutat despre consolidarea proiectului european şi securitatea energetică la nivelul UE.
Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a avut luni o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, context în care cei doi oficiali au discutat despre consolidarea proiectului european şi securitatea energetică la nivelul UE.

Declaraţia sa vine în contextul în care Comisia Europeană a declanşat de mai mulţi ani o procedură de infringement împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze.

„Chiar dacă nu toată lumea îşi aduce aminte de aceste lucruri, România este prima ţară europeană care a exportat gaz, aţi marcat aceste lucruri în Europa, aţi arătat ce înseamnă interconectivitatea înainte ca aceasta să devină tema şi efortul Uniunii Energiei. Cunoaşteţi aceste lucruri încă de acum 60 de ani, când aţi început proiectele energetice. Care este diferenţa între ce se întâmpla atunci şi acum? Acum sunteţi parte a celei mai mari economii a Planetei şi răspunderea dumneavoastră depăşeşte cadrul naţional şi cadrul regional şi sunteţi un partener important pentru siguranţa energetică a întregii Europe”, a susţinut Sefcovic.

El a amintit că România poate juca un rol substanţial şi datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră.

„Există o perspectivă nouă şi promiţătoare a extracţiei de gaze din Marea Neagră şi mă bucur că lucraţi îndeaproape cu noi pentru a ne asigura că proiectul BRUA şi alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilităţi pentru consolidarea pieţei interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioadă lungă”, a continuat oficialul european.
În ceea ce priveşte proiectul BRUA, el asigurat că acesta este considerat de Uniunea Europeană un proiect de importanţă strategică, cu un sprijin financiar substanţial.Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a avut luni o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, context în care cei doi oficiali au discutat despre consolidarea proiectului european şi securitatea energetică la nivelul UE.

„Am avut astăzi o întrevedere foarte bună cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru Uniunea Energiei, în cadrul căreia am discutat despre consolidarea proiectului european, despre securitatea energetică la nivel european, o temă de interes şi pentru România, din perspectiva exercitării preşedinţiei Consiliului UE”, a scris Ana Birchall, pe Facebook, citat de AGERPRES.
Totodată, Birchall a precizat că a discutat cu Sefcovic şi despre proiectele în domeniul energiei din cadrul „Iniţiativei celor 3 Mări” (I3M), care pot contribui la asigurarea securităţii energetice, atât în regiunea noastră, cât şi la nivelul Uniunii Europene.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.