duminică, aprilie 18, 2021

TURCİA: RATA İNFLAŢİEİ, LA CEL MAİ RİDİCAT NİVEL DİN ULTİMİİ 15 ANİ

Rata inflaţiei în Turcia a urcat în iunie la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, deprecierea lirei turceşti ducând la o creştere semnificativă a preţurilor pentru consumatori, a anunţat marţi Institutul de Statistică (TurkStat), transmite DPA.

Luna trecută, rata inflaţiei a urcat la 15,39%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2003. În aprilie şi mai s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 10,85% şi, respectiv, 12,15%.

Cel mai semnificativ avans lunar s-a înregistrat la alimente şi băuturi non-alcoolice (5,98%) iar cea mai mare creştere anuală la transport (24,26%). Singurul declin lunar a fost la haine şi încălţăminte (1,15%).

İlgili resim

‘Datele privind inflaţia din iunie sunt teribile. Acesta este preţul pentru că nu s-au luat măsurile necesare pentru a contracara deprecierea lirei’, a apreciat analistulTimothy Ash, de la BlueBay Asset Management.

De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu peste 20% faţă de dolar şi euro, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare. Pentru a stopa deprecierea lirei, Banca Centrală a Turciei a organizat în mai o reuniune de urgenţă la finalul căreia a decis să majoreze dobânda de bază de la 13,5% până la 16,5%.

Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine tendinţa de înăsprire a politicii monetare până când inflaţia va înregistra o îmbunătăţire semnificativă, după ce a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 1,25 de puncte de bază.

La şedinţa monetară din 7 iunie, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de bază de la 16,50% până la 17,75%. După anunţul majorării dobânzii, lira s-a apreciat cu 1,82% ajungând la 4,47 lire pentru un dolar, în condiţiile în care anterior coborâse până la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.

Nivelul ridicat al inflaţiei şi aşteptările inflaţioniste reprezintă în continuare riscuri la adresa evoluţiei preţurilor şi, dacă va fi necesar, politica monetară va fi înăsprită şi mai mult, se arată într-un comunicat al Băncii Turciei.

Moneda turcească suferă de pe urma îngrijorării investitorilor cu privire la ingerinţa preşedintelui Erdogan în politica monetară. Şeful statului turc, care s-a autoproclamat ‘inamicul dobânzilor’, a declarat că intenţionează să obţină o mai mare influenţă asupra deciziilor de politică monetară, amplificând îngrijorările cu privire la capacitatea Băncii Centrale de a ţine sub control o inflaţie de două cifre.


 

 

 

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale