vineri, aprilie 26, 2024

TURCİA: RATA İNFLAŢİEİ, LA CEL MAİ RİDİCAT NİVEL DİN ULTİMİİ 15 ANİ

Rata inflaţiei în Turcia a urcat în iunie la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, deprecierea lirei turceşti ducând la o creştere semnificativă a preţurilor pentru consumatori, a anunţat marţi Institutul de Statistică (TurkStat), transmite DPA.

Luna trecută, rata inflaţiei a urcat la 15,39%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2003. În aprilie şi mai s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 10,85% şi, respectiv, 12,15%.

Cel mai semnificativ avans lunar s-a înregistrat la alimente şi băuturi non-alcoolice (5,98%) iar cea mai mare creştere anuală la transport (24,26%). Singurul declin lunar a fost la haine şi încălţăminte (1,15%).

İlgili resim

‘Datele privind inflaţia din iunie sunt teribile. Acesta este preţul pentru că nu s-au luat măsurile necesare pentru a contracara deprecierea lirei’, a apreciat analistulTimothy Ash, de la BlueBay Asset Management.

De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu peste 20% faţă de dolar şi euro, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare. Pentru a stopa deprecierea lirei, Banca Centrală a Turciei a organizat în mai o reuniune de urgenţă la finalul căreia a decis să majoreze dobânda de bază de la 13,5% până la 16,5%.

Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine tendinţa de înăsprire a politicii monetare până când inflaţia va înregistra o îmbunătăţire semnificativă, după ce a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 1,25 de puncte de bază.

La şedinţa monetară din 7 iunie, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de bază de la 16,50% până la 17,75%. După anunţul majorării dobânzii, lira s-a apreciat cu 1,82% ajungând la 4,47 lire pentru un dolar, în condiţiile în care anterior coborâse până la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.

Nivelul ridicat al inflaţiei şi aşteptările inflaţioniste reprezintă în continuare riscuri la adresa evoluţiei preţurilor şi, dacă va fi necesar, politica monetară va fi înăsprită şi mai mult, se arată într-un comunicat al Băncii Turciei.

Moneda turcească suferă de pe urma îngrijorării investitorilor cu privire la ingerinţa preşedintelui Erdogan în politica monetară. Şeful statului turc, care s-a autoproclamat ‘inamicul dobânzilor’, a declarat că intenţionează să obţină o mai mare influenţă asupra deciziilor de politică monetară, amplificând îngrijorările cu privire la capacitatea Băncii Centrale de a ţine sub control o inflaţie de două cifre.


 

 

 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.