miercuri, ianuarie 6, 2021

TURCİA: RATA İNFLAŢİEİ, LA CEL MAİ RİDİCAT NİVEL DİN ULTİMİİ 15 ANİ

Rata inflaţiei în Turcia a urcat în iunie la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, deprecierea lirei turceşti ducând la o creştere semnificativă a preţurilor pentru consumatori, a anunţat marţi Institutul de Statistică (TurkStat), transmite DPA.

Luna trecută, rata inflaţiei a urcat la 15,39%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2003. În aprilie şi mai s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 10,85% şi, respectiv, 12,15%.

Cel mai semnificativ avans lunar s-a înregistrat la alimente şi băuturi non-alcoolice (5,98%) iar cea mai mare creştere anuală la transport (24,26%). Singurul declin lunar a fost la haine şi încălţăminte (1,15%).

İlgili resim

‘Datele privind inflaţia din iunie sunt teribile. Acesta este preţul pentru că nu s-au luat măsurile necesare pentru a contracara deprecierea lirei’, a apreciat analistulTimothy Ash, de la BlueBay Asset Management.

De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu peste 20% faţă de dolar şi euro, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare. Pentru a stopa deprecierea lirei, Banca Centrală a Turciei a organizat în mai o reuniune de urgenţă la finalul căreia a decis să majoreze dobânda de bază de la 13,5% până la 16,5%.

Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine tendinţa de înăsprire a politicii monetare până când inflaţia va înregistra o îmbunătăţire semnificativă, după ce a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 1,25 de puncte de bază.

La şedinţa monetară din 7 iunie, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de bază de la 16,50% până la 17,75%. După anunţul majorării dobânzii, lira s-a apreciat cu 1,82% ajungând la 4,47 lire pentru un dolar, în condiţiile în care anterior coborâse până la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.

Nivelul ridicat al inflaţiei şi aşteptările inflaţioniste reprezintă în continuare riscuri la adresa evoluţiei preţurilor şi, dacă va fi necesar, politica monetară va fi înăsprită şi mai mult, se arată într-un comunicat al Băncii Turciei.

Moneda turcească suferă de pe urma îngrijorării investitorilor cu privire la ingerinţa preşedintelui Erdogan în politica monetară. Şeful statului turc, care s-a autoproclamat ‘inamicul dobânzilor’, a declarat că intenţionează să obţină o mai mare influenţă asupra deciziilor de politică monetară, amplificând îngrijorările cu privire la capacitatea Băncii Centrale de a ţine sub control o inflaţie de două cifre.


 

 

 

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.

Turcia:”Vaccinul COVID-19 deschide calea către educație față în față”

Ministrul Educației, Ziya Selcuk a declarat că după vaccinarea grupurilor cu risc crescut, profesorii se pot vaccina dacă doresc.

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,