luni, septembrie 16, 2024

CENTRUL CULTURAL ROMÂN „EUDOXIU HURMUZACHI”

Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru unele materiale care conţin „apeluri la încălcarea integrității teritoriale a statului”. Potrivit website-ului Serviciului de Securitate, este vorba de demonstrarea unei hărți a României Mari (unde este și nordul Bucovinei inclus) în timpul unui eveniment public din Cernăuți.Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul unei organizații românești din Cernăuți, care este bănuită de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean – a scris presa din Ucraina.

La 11 iunie au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.

Contactat de BucPress, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” Vasile Tărâțeanu, a spus că în timpul perchezițiilor au fost ridicate toate hărțile României anului 1918, revistele „Glasul Bucovinei”, ziarul „Neamul Românesc” și unele cărți de istorie.
Contactat de BucPress, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” Vasile Tărâțeanu, a spus că în timpul perchezițiilor au fost ridicate toate hărțile României anului 1918, revistele „Glasul Bucovinei”, ziarul „Neamul Românesc” și unele cărți de istorie.

Cu toate că pe website-ul Serviciului de Securitate nu se amintește despre care asociație este vorba, presa din Ucraina, inclusiv unele posturi de televiziune, au realizat reportaje cu filmări ale sediului Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”. Așadar, fără să se cunoască rezultatele anchetei, comunitatea românească din Cernăuți are de suferit la capitolul imagine.

Anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României. Serviciul de Securitate scrie că va publica rezultatele anchetei în desfășurare.

foto 3 centrul eudoxiu hurmuzachi
CENTRUL CULTURAL ROMÂN „EUDOXIU HURMUZACHI” CERNĂUȚI

„Cu asemenea acțiuni la centre culturale românești, și alte centre, Ucraina nu va nimeri în UE, dar am impresia că conducerea nici nu vrea aderare, ci doar banii europeni. Îmi pare rău că nu se respectă libertățile oamenilor, libertatea la întruniri și mai ales la exprimare. Asemenea percheziții provoacă temeri și neîncredere, suspiciuni, dezbinarea societății. Se dorește intimidarea noastră. În loc să fie create condiții pentru minorități, ne simțit de la o zi la alta tot mai rău”, a spus Vasile Tărâțeanu, precizând că „istoria trebuie să o cunoaștem așa cum este.

Cernăuți. „Bucovina. Identitate, tradiții, valori”, eveniment dedicat aniversării a 150 de ani de la înființarea Academiei Române și a 100 de ani de la nașterea academicianului Vladimir Trebici

Noi am arătat harta anului 1918, nu am popularizat nimic, discutăm despre istoria noastră comună. Ce vină au românii din Cernăuți pentru că a existat cândva România interbelică și a avut și ea hotare geografice, prezentate pe o hartă?”.

http://bucpress.eu/cultura/perchezitii-la-sediul-centrului-cultural-695

 

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere. 

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.