vineri, mai 17, 2024

PRIVELIȘTI DIN BALCONUL LUI PAMUK

Romancierul Orhan Pamuk, deținătorul premiului Nobel, are în vedere un nou proiect, despre care se va vorbi mult de acum încolo. Pamuk a făcut din balconul casei sale 8000 de cadre fotografice, ce vor fi strânse acum într-un album.

Scriitorul turc Orhan Pamuk, cunscut ca pictor înainte de a se dedica scrisului, s-a redescoperit pe sine acum într-o altă ramură a artei. Scriitorul surprinde Istanbulul și Bosforul în 8000 de cadre fotografice trase de la balconul casei sale din cartierul Cihangir. Fotografiile au apărut pentru prima oară în publicația germană Süddeutsche Zeitung, iar în curând o selecție a acestora va apărea sub forma unui album, după cum a anunțat Pamuk.

A făcut o fotografie la fiecare 7 minute

Pamuk locuiește într-o casă de unde are o priveliște superbă asupra Bosforului și a țărmului asiatic. În luna decembrie a anului 2012, el și-a cumpărat pentru prima dată un aparat foto cu obiectiv schimbabil, pe care l-a fixat pe un tripod în balconul casei sale, și timp de patru luni a fotografiat neîntrerupt. Până prin luna aprilie a anului 2013, Pamuk a apăsat declanșatorul la fiecare 7 minute, sculându-se, pentru a face poze, de mii de ori din același fotoliu în care a stat și a scris mai bine de 20 de ani. Acum el le-a adunat pe toate pe un hard disk portabil, pentru că îi place să aibă mereu lângă el cele 20000 de cadre fotografice pe care le-a tras timp de un an.

Acum strânge toate fotografiile într-o carte

Acest nou proiect a luat naștere după ce Pamuk i-a povestit despre fotografiile sale făcute aproape cu patru ani înainte renumitului editorialist Gerhard Steidl, într-una din vizitele sale. În curând veți putea găsi pe rafturile librăriilor albumul ”Istanbulul și Bosforul văzute din balconul lui Pamuk”.

pamuk1 pamuk2 pamuk3 pamuk4 pamuk5 pamuk6 pamuk7 pamuk8 pamuk9 pamuk10

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.