joi, aprilie 25, 2024

„Semn pentru IDENTITATE”

Expoziţia „Semn pentru IDENTITATE” a fost deschisă luni la sediul Institutului Cultural Român (ICR), la eveniment participând peste 100 de invitaţi – autori şi artişti români din ţară şi din diaspora.

„Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un demers menit să pună în valoare potenţialul creator al diasporei şi să consolideze legăturile dintre noi, cei din România, care sărbătorim 100 de ani de vieţuire împreună, şi cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral şi sufleteşte, de ţară. În ultima perioadă, ca parte a strategiei actualei conduceri, am intensificat colaborarea cu românii şi artiştii români din diaspora, conştienţi că trebuie să le vorbim românilor de pretutindeni şi să le oferim instrumentele potrivite pentru a promova România în rândul locuitorilor ţărilor în care trăiesc”, a declarat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, în cuvântul de deschidere adresat invitaţilor.

„Acest festival nu ar fi fost posibil fără sprijinul ICR şi fără implicarea Uniunii Artiştilor Plastici. Liliana Ţuroiu este şi un antreprenor cultural de excepţie. Calea dintre idee şi implementare depinde de cei care iau ideile şi le materializează şi acest lucru nu ar fi fost posibil fără ICR”, a spus Sandra Pralong.

„Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un demers menit să pună în valoare potenţialul creator al diasporei şi să consolideze legăturile dintre noi, cei din România, care sărbătorim 100 de ani de vieţuire împreună, şi cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral şi sufleteşte, de ţară (Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR)

Pe simezele expoziţiei, curatoarea Eugenia Oprescu şi Anca Boeriu, coordonatoarea proiectului festivalului, au propus o apropriere între gesturi şi expresii vizuale a zece artişti români din ţară şi din străinătate.

Astfel, festivalul redefineşte valoarea artistului român, indiferent de spaţiul geografic în care acesta se află, şi reface legături culturale între România şi diaspora.

Au fost prezentate lucrări de Brânduşa Bontea, Viorel Chira, Oliviei Janku, Petru Lucaci, Cristian Paraschiv, Delia Perrois, Maria Petcu, Zitta Ring-Pavel, Radu Tuian şi Vasile Tolan.Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni, deschis pe 23 mai, în Sala Tronului de la Muzeul Naţional de Artă al României, printr-o dezbatere cu tema „Românii de peste hotare şi România modernă”, a adus împreună artişti din mai multe domenii de creaţie pentru a dezvolta comunităţi care să celebreze cultura română, indiferent pe ce meleaguri trăiesc autorii. Printre manifestările Festivalului s-au numărat: expoziţii de artă, grafică, fotografie şi carte, dezbateri, concerte, proiecţii de film şi piese de teatru.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org