sâmbătă, aprilie 27, 2024

Schimb de opinii asupra evoluţiilor din Orientul Mijlociu şi problematicii relocării Ambasadei României în Statul Israel

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, i-a primit miercuri pe ambasadorul Republicii Libaneze la Bucureşti, Rana Mokkadem – decanul Grupului diplomatic arab la Bucureşti, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, ambasadorul Statului Kuweit la Bucureşti, Talal Mansour Alhajeri, şi ambasadorul Regatului Arabiei Saudite la Bucureşti, Abdulaziz Mohammed Al-Aifan, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE

Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor din Orientul Mijlociu şi problematicii relocării Ambasadei României în Statul Israel, precum şi asupra perspectivelor relaţiilor bilaterale ale României cu Republica Libaneză, Republica Turcia, Statul Kuweit şi Regatul Arabiei Saudite, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul de Externe a reiterat poziţia consecventă a României de soluţionare pe cale politică a conflictului israeliano-palestinian şi necesitatea rezolvării acestuia prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să co-existe alături în pace, securitate şi prosperitate.

Cu referire la tema relocării Ambasadei României în Statul Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, şeful diplomaţiei române a precizat că, în contextul unei dezbateri foarte importante pe plan internaţional pe această temă, s-a aprobat derularea unui proces de evaluare inter-instituţională pe această temă. A adăugat că acest proces, de natură tehnică, este în curs de desfăşurare, fiind vizate implicaţiile de natură politică, juridică, economică şi securitară, rezultatul evaluării urmând să fie pus la dispoziţia decidenţilor politici, arată sursa citată.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi evenimentele recente din Fâşia Gaza, prilej cu care ministrul Teodor Meleşcanu a indicat că, pe fondul acestei situaţii deosebit de complexe, părţile trebuie să acţioneze cu maximă reţinere şi prudenţă pentru a evita pierderea suplimentară de vieţi omeneşti.

„În cadrul întâlnirii, reprezentanţii celor patru state au evidenţiat rolul României de promotor activ al soluţionării paşnice a conflictelor şi sprijinul constant acordat de ţara noastră pentru o politică de dialog şi negociere. De asemenea, a fost subliniată importanţa continuării unui dialog susţinut şi de substanţă, atât pe teme bilaterale prioritare, cât şi pe teme de actualitate la nivel internaţional”, (MAE).

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.