miercuri, octombrie 16, 2024

ICR: Conferinţa internaţională „Creative Industries in A New Europe – opportunities and challenges (Roma)

Institutul Cultural Român (ICR) şi Universitatea „La Sapienza”, cea mai mare şi cea mai veche instituţie de formare academică din Roma, au semnat un protocol de colaborare, cu ocazia Conferinţei internaţionale „Creative Industries in A New Europe – opportunities and challenges”, organizată marţi şi miercuri la Roma..

„Protocolul reprezintă un acord cadru de colaborare care, pornind de la această primă conferinţă, deschide calea către viitoare evenimente similare ce vor aduce laolaltă mediul academic, diplomaţia culturală şi mediul asociativ din zona industriilor creative, nu doar la nivel bilateral Italia – România, ci la nivel internaţional, conform conceptului dezvoltat încă de la prima ediţie a acestui proiect”.

La deschiderea oficială, ce a avut loc în prestigioasa aulă a Universităţii Sapienza, au vorbit Antonello Folco Biagini – preşedintele Fundaţiei „Sapienza Roma”, Liliana Ţuroiu – preşedintele ICR şi ambasadorul României la Roma, George Gabriel Bologan.

La deschiderea oficială, ce a avut loc în prestigioasa aulă a Universităţii Sapienza, au vorbit Antonello Folco Biagini – preşedintele Fundaţiei „Sapienza Roma”, Liliana Ţuroiu – preşedintele ICR şi ambasadorul României la Roma, George Gabriel Bologan.

Profesorul Angelo Biagini a menţionat publicului şi specialiştilor modul special în care s-a dezvoltat colaborarea cu Institutul Cultural Român, având în vedere faptul ca Liliana Ţuroiu este din 2015 membru în Consiliul ştiinţific al Fondatione Sapienza Roma, precizează ICR.

Ambasadorul Bologan a punctat importanţa evenimentelor care aduc laolaltă mediul academic şi spaţiul public, de tipul colocviului internaţional propus de ICR şi Sapienza şi a amintit că relaţiile de colaborare universitară între România şi Italia se bucură deja de o lungă şi fructuoasă tradiţie.

În salutul adresat participanţilor, rectorul Universităţii „La Sapienza”, Eugenio Gaudio, a vorbit despre reafirmarea valorilor europene. El a spus că industriile creative sunt un motor al creşterii şi cooperării culturale în lume.

Logo_Sapienza_2006_-_3D„Îmi face o mare plăcere faptul că, împreună cu vorbitori de prestigiu din toată Europa, vom examina rolul industriilor creative ce au o pondere economică considerabilă şi un rol social tot mai important, reprezentând 1% din populaţia activă a lumii şi 3% din forţa de muncă a Uniunii Europene. În acest context, industriile creative sunt un motor de creştere şi de cooperare culturală”, a subliniat, în discursul de deschidere, preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.

Pe parcursul celor două zile, conferinţa a reunit artişti, factori de decizie, analişti politici, cadre universitare, directori de masterate şi de şcoli doctorale ce îşi desfăşoară activitatea în domeniile industriei creative, precum şi în zona diplomaţiei culturale şi a relaţiilor internaţionale

 

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.