duminică, mai 19, 2024

Vechile tensiuni dintre Grecia şi Turcia alimentate din plin de declarațiile lui Binali Yıldırım

Primul Ministru turc Binali Yıldırım a ofensat din nou suveranitatea Greciei asupra unor părți din Marea Egee. El a spus că „tensiunile ar fi evitate” dacă autoritățile de la Atena„ nu ar mai considera că este vorba despre o mare grecească în întregimea ei.„

„Sursa fundamentală a tensiunilor dintre Turcia și Grecia se referă la faptul că autoritățile elene consideră Marea Egee ca fiind o mare grecească în întregimea sa, fără a lua în considerare drepturile legale și interesele legitime ale Turciei, ca stat cu deschidere la coastă”, susține Primul Ministru turc într-un interviu acordat săptămânalului grec To Vima. „Evitarea tensiunilor în Marea Egee nu poate fi realizată doar cu eforturile Turciei. Fiecare parte cunoaște sensibilitățile celeilalte. Trebuie să înțelegem că o ambianță calmă este în interesul ambelor părți”, a mai spus acesta. Întrebat despre cazul celor doi soldați greci care au fost arestați la 1 martie de autoritățile turce pentru trecerea neintenționată a frontierei de nord-est a Greciei, în timpul unei patrule în condiții meteo deosebit de nefavorabile, premierul turc a declarat că este „nerezonabil să se aștepte un tratament preferențial” dat fiind faptul că respectivii au încălcat legislația turcă.

Totuși se pare că noua dimensiune a tensiunii turco-grecești din Marea Egee are sâmburele în faptul că Grecia a primit sute de membri ai Hizmet,  vizați de mandatele emise de poliția erdoganistă şi că a refuzat să extrădeze soldați care sunt simpatizanți ai acestei mișcări.

 

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.