duminică, aprilie 28, 2024

DIN PESPECTIVA IRLANDEZĂ ASUPRA BREXITULUI

Nord-irlandezii ar vota în proporţie covârşitoare în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană dacă s-ar organiza un referendum asupra acordului final privind Brexit-ul, potrivit unui sondaj de opinie citat luni de cotidianul britanic The Guardian.

La referendumul din 2016, în Irlanda de Nord 56% dintre votanţi s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, iar 44% pentru ieşirea din Uniune.

Brexit-–-In-or-Out-and-what-does-it-mean-for-Ireland--730x410

Între timp, sprijinul faţă de ieşirea din blocul comunitar a scăzut cu 13% procente, ajungând la 31%, o situaţie ce subminează poziţia fermă a Partidului Democratic Unionist în favoarea Brexit-ului. De altfel, la doi ani de la referendum, sprijinul faţă de rămânerea în UE a crescut la 69%.

”Proporţia celor care vor rămânerea (în UE) a crescut de la referendumul din 2016 pentru că mai mulţi oameni au devenit conştienţi de posibilele costuri şi inconveniente ale ieşirii din UE, în calitate de cetăţeni şi ca angajaţi sau angajatori”, a comentat Brendan O’Leary, profesor de ştiinţe politice la Queen’s University din Belfast.

Sondajul a indicat, de asemenea, un nivel semnificativ de sprijin pentru proteste împotriva oricăror controale la graniţa dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, mai ales în rândul catolicilor, majoritari în comunităţile de la frontieră.

https://www.independent.ie/opinion/columnists/dan-obrien/dont-be-fooled-a-brexit-would-be-a-total-nightmare-for-ireland-34766400.html

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.