Împlinirea a 80 de ani de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român e marcată luni seara prin evenimentul intitulat „Regal pentru Centenar”, care va include un concert vocal-simfonic, lansarea unui film documentar şi o expoziţie foto, informează Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.
Evenimentul va debuta cu un concert vocal-simfonic sub bagheta maestrului Iosif Prunner, susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, în cadrul căruia vor fi interpretate piese din repertoriul naţional.
„Regal pentru Centenar” va continua cu lansarea filmului documentar intitulat „Marea frescă a Ateneului Român” şi cu alocuţiuni susţinute de patriarhul Daniel şi de înalţi reprezentanţi ai spaţiului cultural românesc, precizează sursa citată. Totodată, în foaierul Ateneului Român participanţii vor putea vedea o expoziţie fotografică dedicată monumentalei fresce, care descrie pictural, în 25 de scene, istoria poporului român (1938 – 2018).
Evenimentul, este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, şi Patriarhia Română.
În conferința ținută la 14/26 februarie 1888, Alexandru Odobescu declara: „N-ar fi o adevărată minune a artei picturale feeria de scene din istoria națională cu care dorim a vedea acoperită friza ce înconjoară sala circulară a viitorului nostru ateneu?
Câțiva ani după aceea, pe peretele circular al ateneului a fost scris cu literele aurite: „Loc rezervat marei fresce ce va reprezenta fazele principale ale istoriei românilor”.
În anul 1901, pictorul Ștefan Popescu a prezentat prima ofertă pentru înfăptuirea acestei opere de artă. Oferta i-a fost refuzată deoarece suma necesară, cel puțin 80.000 de lei a părut enormă.
În 1933, după 32 de ani, a început ornamentarea frizei, acceptându-se proiectul elaborat de pictorul Costin Petrescu (1872-1954) din Pitești. Fresca este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României:
- Împăratul Traian intră în Dacia
- Legionarii romani colonizează Dacia
- Formarea poporului daco-roman
- Straja romană
- Invazia barbarilor
- Începuturile poporului român
- Statornicirea
- Descălecarea
- Statul militar
- Statul administrativ — împărțirea dregătoriilor
- Cruciada romînească
- Ștefan cel Mare
- Epoca de pace și credință
- Mihai Viteazul
- Începuturile culturii românești
- Horia, Cloșca și Crișan
- 1821 — Revolta lui Tudor Vladimirescu
- Anul 1848 în Transilvania
- Anul 1848 în Principate
- I. Cuza
- Anul 1859 — Unirea Principatelor
- Carol I — Războiul de Independență
- Războiul întregirii naționale 1916-1918
- Ferdinand I Întregitorul
- Epoca de consolidare