sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Război: represalii israeliene la atacul iranian din cursul nopţii. Europenii tentează salvarea acordului cu Iranul.

Armata israeliană a lovit aproape în totalitate infrastructura iraniană din Siria, ca represalii la tirurile de rachete din cursul nopţii asupra poziţiilor sale de pe Platoul Golan, a declarat joi ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, transmit AFP şi Reuters.

‘Am lovit aproape toate infrastructurile iraniene din Siria, ei nu trebuie să uite vechiul adagiu conform căruia, dacă peste noi cade ploaia, peste ei se va abate furtuna’, a afirmat Lieberman.

‘Sper că am încheiat acest capitol şi au înţeles mesajul’, a adăugat ministrul, la o conferinţă de securitate desfăşurată la Herzliya, în apropiere de Tel Aviv.

Forţele iraniene din Siria au lansat, în cursul nopţii, un atac cu rachete împotriva poziţiilor armatei israeliene de pe Platoul Golan, a anunţat Israelul. Acesta a declanşat în replică unul din cele mai intense tiruri de rachete asupra teritoriului Siriei de la începutul conflictului în 2011.

Situaţia in zonă rămâne tensionată

Lieberman a precizat că niciuna din rachetele iraniene nu a căzut în interiorul teritoriului deţinut de Israel, fie având o traiectorie prea scurtă, fie fiind doborâte de apărarea israeliană.

Potrivit Reuters, în zona Înălţimilor Golan, elevii israelieni au mers joi dimineaţă la şcoală ca de obicei, după ce sirenele i-au trimis pe locuitori în adăposturi pe timpul nopţii.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a declarat omologului francez Emmanuel Macron miercuri că „va face totul să rămână în acordul” asupra programului nuclear al Teheranului, dar a cerut europenilor garanţii foarte rapide prin care să dovedească faptul că firmele lor vor continua să lucreze cu Iranul, au anunţat miercuri preşedinţiile franceză şi iraniană.

Într-o convorbire telefonică de o oră, cei doi preşedinţi au convenit să stabilească „fără întârziere grupuri de lucru” între Europa şi Iran asupra mijloacelor de prezentare a „primelor garanţii” în următoarele săptămâni, „arătând că europenii pot să-şi continue activităţile economice în Iran”, a precizat Palatul Elysee, citat de France Presse.

Hassan Rouhani a explicat că „în Iran există acum o presiune puternică pentru a ieşi din acord” şi că el are nevoie de aceste garanţii „pe care el însuşi le-ar putea expune poporului iranian pentru a-l convinge să rămână în acord”.

foto 3
Preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a declarat omologului francez Emmanuel Macron miercuri că „va face totul să rămână în acordul” asupra programului nuclear al Teheranului, dar a cerut europenilor garanţii foarte rapide prin care să dovedească faptul că firmele lor vor continua să lucreze cu Iranul, au anunţat miercuri preşedinţiile franceză şi iraniană.

Miniştrii de externe ai celor trei ţări europene semnatare, Franţa, Germania şi Marea Britanie, se vor întâlni săptămâna viitoare cu omologul lor iranian în legătură cu aceste grupuri de lucru, a adăugat Parisul.

Rouhani a precizat că interesele Iranului trebuie să fie „garantate” prin „decizii clare şi transparente”, în special în ceea ce priveşte vânzările de petrol, relaţiile bancare, investiţiile şi asigurările, precum şi transporturile, potrivit Teheranului.

Pentru a salva acordul, europenii trebuie acum să obţină de la Washington ca firmele lor să scape de sancţiunile pe care Statele Unite le vor reintroduce în câteva săptămâni sau luni împotriva companiilor americane şi străine ce fac afaceri cu Iranul.

Parisul se aşteaptă la discuţii „dure” cu Washingtonul. Franţa nu doreşte ca Statele Unite să rămână izolate pe scena internaţională sau ca firmele ruseşti sau chinezeşti să profite de piaţa iraniană şi să slăbească sfera de aplicare a sancţiunilor, afectând în acelaşi timp interesele companiilor europene şi americane.

După decizia de marţi a preşedintelui american Donald Trump de a abandona acordul nuclear, preşedintele Rouhani a declarat că doreşte să discute cu europenii, cu ruşii şi chinezii pentru a vedea dacă ţara sa are interesul să menţină acordul istoric semnat în 2015.

Acordul vizează facilitarea comerţului cu Iranul şi relansarea economiei sale prin ridicarea unor sancţiuni internaţionale severe, în schimbul angajamentului Teheranului de a-şi limita activităţile nucleare şi de a nu încerca să obţină bomba atomică.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care are un cuvânt greu de spus cu privire la problemele majore ale ţării, inclusiv în ceea ce priveşte programul nuclear, a cerut miercuri garanţii solide şi „reale” de la europeni pentru a rămâne în acord.

Preşedintele francez l-a avertizat de asemenea pe Rouhani că este „foarte important ca Iranul să respecte acordul în săptămânile următoare şi să nu existe niciun act care să poată fi considerat o încălcare a acordului”.

http://www.france24.com/fr/20180510-israel-frappe-dizaines-cibles-militaires-iraniennes-syrie

https://godialy.com/motion/x6irk6c

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.