miercuri, octombrie 30, 2024

Turcia: Mai mulţi jurnalişti de la cotidianul de opoziţie Cumhuriyet au fost condamnaţi în primă instanţă la închisoare

Un tribunal turc a condamnat miercuri la pedepse cu închisoarea mai mulţi jurnalişti ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet pentru ajutor dat unor organizaţii „teroriste”, transmite AFP.

În total, 14 angajaţi ai Cumhuriyet, printre care directorul Akin Atalay şi redactorul şef Murat Sabuncu, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între doi ani şi jumătate şi peste opt ani, potrivit unei corespondente a AFP prezentă în sala de judecată.

Tribunalul din Silivri, de lângă Istanbul, a achitat trei colaboratori ai publicaţiei şi a ordonat eliberarea condiţionată a lui Atalay, singurul acuzat care se afla încă în detenţie preventivă. El a stat închis timp de 542 de zile.

Jurnaliştii condamnaţi nu vor fi reţinuţi până la judecarea recursului, beneficiind deja în timpul procesului de eliberare condiţionată, precum cea acordată miercuri lui Atalay.

Printre ei, figurează redactorul şef Murat Sabuncu, care a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare, sau jurnalistul de investigaţie Ahmet Sik, care a primit aceeaşi pedeapsă.

Instanţa a decis totodată miercuri să disjungă dosarul fostului redactor şef al ziarului de opoziţie, Can Dundar, care trăieşte în prezent în Germania şi era judecat în cadrul aceluiaşi proces.

Decizia de miercuri a instanţei vine după nouă luni de proces, care a fost urmărit cu îngrijorare de apărătorii libertăţii presei din Turcia şi străinătate, pe fondul erodării libertăţilor, în special după tentativa de lovitură de stat din 2016.

În total, 17 colaboratori ai Cumhuriyet au fost judecaţi în acest caz. Ei au fost în special acuzaţi că au colaborat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu predicatorul Fethullah Gulen, considerat de Ankara creierul puciului eşuat din iulie 2016, ceea ce acesta dezminte.

Dar cotidianul respinge acuzaţiile, pe care le califică „absurde”, şi denunţă un proces politic vizând reducerea la tăcere a uneia dintre ultimele instituţii media independente din Turcia.

„Acuzarea nu are nicio dovadă”, a susţinut miercuri unul din avocaţii apărării, Fikret Ilkiz, în ultima sa pledoarie. „În acest caz, jurnaliştii sunt acuzaţi că au făcut jurnalism. Însăşi existenţa lui Cumhuriyet este percepută drept o crimă”, a arătat avocatul.

Demarat în iulie anul trecut, procesul Cumhuriyet a devenit, pentru apărătorii drepturilor omului, simbolul erodării libertăţii presei în Turcia.

Opozanţi ai preşedintelui Erdogan şi organizaţii de apărare a drepturilor omului acuză autorităţile că se folosesc de starea de urgenţă instaurată după puciul eşuat pentru a înăbuşi orice critică.

„Cumhuriyet a prezentat mereu adevărul. Jurnalismul nu este o crimă”, a declarat redactorul şef Murat Sabuncu înainte de anunţarea verdictului.

După pronunţarea instanţei, Amnesty a criticat o decizie care „sfidează logica şi ofensează justiţia” şi reprezintă un „afront şocant la libertatea presei”.

„Acuzarea a eşuat în a prezenta cea mai mică dovadă a activităţii criminale. Aceste condamnări motivate politic vizează în mod clar să insufle teamă şi să reducă la tăcere orice formă de critică”, a denunţat situaţia Milena Buyum, de la Amnesty Turcia.

Autorităţile de la Ankara neagă orice atingere adusă libertăţii presei şi afirmă că singurii jurnalişti arestaţi sunt cei legaţi de „organizaţii teroriste”.

Turcia ocupă locul 157 din 180 în ultimul clasament al libertăţii presei stabilit în această săptămână de organizaţia neguvernamentală Reporters sans frontičres (Reporteri fără frontiere), aminteşte AFP.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

S-a stins un gânditor. O conștiință lucidă, altruistă și luminoasă. Fethullah Gulen.

Și  chiar dacă acești oameni sunt foarte  rari, chiar dacă sunt confruntați în mod major cu forțele răului și li se pun piedici cu nemiluita în viața lor, rolul lor în umanism este esențial.

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

Clericul turc Fethullah Gülen va fi condus pe ultimul drum în SUA: „Este un gânditor religios și intelectual remarcabil”

O slujbă de rugăciune funerară a fost programată joi după-amiază în comitatul Sussex, New Jersey. Alliance for Shared Values, un grup cu sediul în New York care promovează munca lui Gülen în SUA, a declarat că sunt așteptați să participe mii de persoane îndoliate.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.