joi, mai 2, 2024

PROGRAM AMBIȚIOS DE ÎNZESTRARE ŞI MODERNIZARE A ARMATEI ROMÂNE

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vizitat marţi societăţile Airbus, IAR şi Premium Aerotec, de pe platforma Ghimbav, şi a apreciat că Armata Română ar trebui să ia în considerare aceste capacităţi industriale, pentru a dispune de dotările de care are nevoie.

”Acum, care sunt pieţele de export, fiecare constructor cred că ştie mai bine decât ştiu eu. Eu pot numai să îmi imaginez că piaţa de export ar putea să fie, în primul rând, cea regională, adică formată din ţări din Europa Centrală şi de Est, dar nu numai”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

„România are un program ambiţios de înzestrare şi modernizare a Armatei, Parlamentul a adoptat toate prevederile necesare pentru a aloca 2% pentru Apărare şi, în momentul de faţă, Armata Română a început programele de înzestrare modernă. Ceea ce aş vrea este să extindem această cooperare şi în domeniul aeronautic cu întreprinderile care deja operează în România. În calitate de ţară membră a Uniunii Europene cred că este de datoria noastră, aş spune, să ne luăm în serios responsabilităţile pe care le avem şi să dăm de lucru întreprinderilor româneşti şi întreprinderilor europene, încercând să găsim un echilibru între toţi partenerii de cooperare în domeniul militar pe care îi avem. Avem aceste facilităţi extraordinare şi cred că Armata Română n-are cum să nu ia în considerarea aceste capacităţi industriale care pot să dea Armatei dotările de care are nevoie, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi într-o manieră cât mai eficientă”, a declarat Tăriceanu, la finalul vizitei de la Ghimbav, judeţul Braşov.

„Aşa cum am anunţat, nu o dată, de acum înainte contractele de înzestrare ale Armatei Române vor trebui să se bazeze în mod esenţial pe acest criteriu de integrare în producţie a unui număr cât mai mare de piese componente, în aşa fel încât să antrenăm economia românească în zona de tehnologii înalte. Şi, sigur că, de aici înainte se deschid posibilităţi. Există posibilitatea pentru start-up- uri, care să înceapă să producă lucruri care poate pentru o fabrică de dimensiunea asta nu sunt rentabile şi să-şi dezvolte în continuare capacităţile şi îndemnarea de a fi competitive pe această piaţă, care este una foarte profitabilă pentru cei care ştiu să opereze pe ea”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a vorbit şi de antrenarea economiei româneşti în zona de „tehnologii înalte” atunci când se încheie contracte de înzestrare a Armatei, dar şi de posibilitatea înfiinţării unor start-up-uri care să devină competitive pe această piaţă.

„Nu ştiu exact care este conţinutul cooperării cu compania Bell, dar până la urmă, după cum ştiţi, trebuie să existe un proces competitiv de selecţie şi, din câte am înţeles, Airbus este cu totul dispus să participe în această competiţie, până la urmă cineva va câştiga. Dar, sigur că în acelaşi timp trebuie să fim realişti, nu o să putem în România să avem fabrici de elicoptere de la mai multe mărci care să aprovizioneze Armata, pentru că Armata Română, totuşi, nu are această dimensiune, în principal trebuie să se gândească cu toţii la posibilităţile de export.”

Preşedintele Senatului a fost însoţit, în vizita efectuată pe platforma aeronautică a Braşovului, de ambasadoarea Franţei, Michele Ramis, şi de adjunctul ambasadorului Germaniei în România, Kai Hennig.

Tăriceanu a punctat faptul că ceea ce a văzut la întreprinderile vizitate demonstrează „know-how-ul pe care îl avem” şi a subliniat că „ar fi păcat ca Armata numai să fie un loc care achiziţionează şi nu contribuie, prin cooperarea industrială, la menţinerea şi extinderea activităţilor industriale în România”.

 

 

 

 

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.