vineri, mai 3, 2024

Muzeul Naţional Cotroceni: Expoziţia „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bomches”

„Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bomches” va fi vernisată miercuri, la ora 18,00, la Muzeul Naţional Cotroceni, în Spaţiile medievale.

Expoziţia temporară dedicată lui Bomches – artist român, originar din Braşov – se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Naţional Cotroceni le organizează în anul Centenarului, celebrând în acest mod arta românească din ţară şi din străinătate”

Friedrich Ritter Bomches von Boor s-a născut la Braşov în 1916 şi s-a stins din viaţă la Wiehl, în Germania, destinul său personal fiind reprezentativ pentru frământările dramatice din Europa ultimului secol, se precizează în comunicat.

S-a format ca pictor între anii 1936 – 1941, luând lecţii de desen, pictură şi compoziţie de la Fritz Kimm, Hans Eder şi Johann Mattis-Teutsch.

16275829031

În 1941 a fost trimis pe front, iar la scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, a fost deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă din Rusia. Aceşti zece ani de război şi muncă silnică îşi vor pune amprenta asupra paletei cromatice şi a tematicii pictorului.În 1950 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi timp de douăzeci de ani a făcut parte din conducerea filialei UAP din Braşov.A participat la expoziţii în ţară şi străinătate şi a fost decorat cu „Ordinul Meritul Cultural cl. IV”.

În 1978 s-a stabilit definitiv în Germania. A schiţat portretele unor personalităţi germane din cultură, politică şi economie ca Peter Ludwig, Genscher, Heidegger, Beitz sau Lore Lorenz.

„Friedrich von Bomches a lăsat în urmă mii de lucrări, fiind de o productivitate inimaginabilă. O parte dintre aceste lucrări, desene şi picturi, le vom regăsi în expoziţia deschisă publicului în perioada 15 martie – 1 aprilie 2018”, indică Muzeul Naţional Cotroceni.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.