miercuri, mai 8, 2024

Eforturi diplomatice internaționale pentru stoparea atrocităților în Goutha orientală

Președintele francez Emmanuel Macron s-a pronunțat miercuri pentru instituirea unui ”armistițiu” în Ghouta orientală, enclavă controlată de rebeli la est de Damasc, unde regimul sirian atacă ”civili”, fapt condamnat ”cu fermitate” de Franţa, relatează AFP.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut oprirea imediată a luptelor în zona rebelă din Ghouta orientală, asediată de regim şi care a devenit ”iadul pe pământ”, conform agenţiei de presă citate.

foto 2 antonio gueteres
”Fac apel la toate părţile implicate să oprească imediat orice acţiune de război în Ghouta orientală pentru a permite celor ce au nevoie acces la ajutorul umanitar”, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite.

”Franţa cere un armistiţiu în Ghouta orientală cu scopul de a asigura evacuarea necesară a civililor, crearea întregului acces umanitar indispensabil cât mai curând posibil”, a declarat preşedintele francez după o întâlnire cu omologul său liberian George Weah.
”Sub pretextul luptei împotriva teroriştilor jihadişti, regimul, împreună cu unii dintre aliaţii săi, a decis să atace populaţia civilă şi, eventual, pe unii dintre adversarii săi”, a adăugat el.
”Acesta este motivul pentru care Franţa cere un armistiţiu în Ghouta Orientală. Solicităm adoptarea imediată a unei rezoluţii ONU pe această temă”, a subliniat Emmanuel Macron.
Regimul sirian desfăşoară din 5 februarie o ofensivă de anvergură împotriva Ghoutei orientale, ultimul bastion al rebelilor în regiunea Damascului.

Bombardamente intense ale aviaţiei şi artileriei au făcut mai multe sute de victime, între care majoritatea civili, dintre care 40 numai miercuri, în pofida protestelor internaţionale.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...