sâmbătă, aprilie 27, 2024

„Nu am mai auzit vocea nimănui după ce s-a scufundat barca”, mărturiseşte supraviețuitorul unui accident postului Euronews

O femeie și doi copii s-au înecat după ce li s-a răsturnat barca în care încercau să traverseze râul balcanic Maritsa.

Barca, ce transporta cel puțin opt persoane, s-a scufundat marți dimineața (pe 13 februarie), din cauza ploii abundente și a creștererii nivelului apelor. Cei de la bord încercau să fugă din Turcia.

Echipele de salvare au găsit cadavrul unei femei care s-a dovedit a fi Ayse Abdurrezzak (în vârstă de 37 de ani), precum şi cel al fiului ei de 11 ani (Abdülkadir Enes) și cel al unui copil a cărui identitate nu se ştie deocamdată, dar despre care se crede că ar fi avut aproximativ trei ani.

fyasar
Singurul supravietuitor pana in prezent este Fatih Yasar, care a reusit sa traverseze râul înotând.

Singurul supravietuitor pana in prezent este Fatih Yasar, care a reusit sa traverseze râul înotând.

Patru alte persoane care se aflau la bordul bărcii sunt date dispărute.

Euronews l-a contactat pe supraviețuitor, Fatih Yasar.

„Barca nu era suficient de mare pentru a ne putea duce pe toți”, spune Yasar; „am insistat să facem două drumuri, dar nu au ţinut seama de avertismentele noastre”.

Yasar a adăugat că nivelul apei era prea ridicat, iar barca se legăna fără încetare.

„Ne-am lovit de ramura unui copac, iar barca a început să-şi piardă echilibrul. S-a răsturnat cu totul după ce s-a lovit de un alt buştean. Era aşa de rece că nimeni nu putea vorbi. Nu am auzit nicio singură voce după ce s-a scufundat barca. Credeam că am să mor, dar am dat de o bucată de lemn de care să mă țin. Am ajuns la mal, cu mare greutate.”

După ce și-a pierdut toate lucrurile în râu, Yasar a mers pe jos cam cinci ore, ud leoarcă, până când a văzut un soldat grec care l-a dus la o tabără de refugiați.

În prezent, Yasar stă la un prieten în Atena.

Prietenii familiei Abdurrezzak spun că Ugur Abdurrezzak se afla, de asemenea, în barcă, împreună cu soția și fiul său.

Echipele de salvare încă îl caută pe acesta, precum și pe alți trei, despre care se crede că ar fi membrii familiei Dogan: Fahrettin Dogan, soția sa Ayse Dogan și fiul lor de doi ani și jumătate, Ibrahim Selim.

Ugur și Ayse Abdurrezzak lucraseră ca profesori; şi-au pierdut posturile datorită unui decret emis în contextul stării de urgență declarate după încercarea de lovitură de stat din 2016.

Ugur Abdurrezzak a petrecut 11 luni după gratii datorită presupuselor legături pe care le-ar fi avut cu mișcarea Gulen; a fost eliberat luna trecuta la ordinul unei instanțe judecătoreşti.

Guvernul de la Ankara îl acuză atât pe Fethullah Gulen, cât și pe cei din mişcarea sa de organizarea puciului din 2016. Gulen a negat toate acuzațiile.

Persecuţia de către guvern, ca urmare a loviturii de stat nereușite, a dus la concedierea şi închiderea a mii de funcționari, academicieni și jurnaliști.

SURSA: http://www.euronews.com/2018/02/17/-i-did-not-hear-a-single-voice-after-we-sank-survivor-of-capsized-boat-tells-euronews

http://it.euronews.com/2018/02/19/tragedia-fiume-evros-il-racconto-dell-unico-sopravvissuto

https://www.youtube.com/watch?v=Pkpqnt-VYSE


TREİ MORȚİ Șİ CİNCİ DİSPĂRUȚİ ÎN APELE RÂULUİ MARİȚA

 

 

 

 

 

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.