vineri, aprilie 26, 2024

CA RĂSPUNS LA PRESIUNILE EXERCITATE DE ERDOGAN, PRIMĂRIA SARAJEVO RENUNŢĂ SĂ-L ONOREZE PE ORHAN PAMUK

Din cauza presiunii lui Erdogan, Orașul Sarajevo din Bosnia și Herțegovina, a renunțat să-i acordeun Premiu Onorific, laureatului Nobel, Orhan Pamuk.

Conform unei știri publicate de AFP, renumitul scriitor și laureat al Premiului Nobel, Orhan Pamuk, trebuia să fie declarat ,,cetățean onorific a orașului Sarajevo”. Dar din cauza că scriitorul Orhan Pamuk este cunoscut ca personalitate celebră și care îl critică pe președintele Turciei, Recep T. Erdogan, autoritățile de la Primăria Sarajevo au renunțat să-i mai acorde acest titlu. Acest fapt s-a petrecut  din cauza presiunii venite dinspre  Ankara.

Cu câteva zile înainte, Consiliul Primăriei Sarajevo, a votat pentru acordarea titlului de cetățean de onoare scriitorului Orhan Pamuk. Dar s-a organizat a doua rundă de vot în cadrul căreia   patru consilieri din cei șapte au votat împotriva acordării  acestui titlu onorific.

Bakir Izetbegovic are o mare influență la nivelul liderului bosniac din Sarajevo și al membrului  bosniac din  Consiliului de Stat al Bosniei și Herțegovinei. Se știe faptul că acest Izetbegovic are legături strânse cu președintele Erdogan.

În Bosnia, partidul de opoziție a criticat decizia Partidului Social Democrat pe  motivul că este politică. Reprezentantul bosniac al PEN a trimis „scuze sincere” lui Pamuk.

Conform unor precizări, Orhan Pamuk ar fi fost nominalizat la acest premiu de către o librărie din Sarajevo, pentru că a scris un scenariu în care povestea despre orașul Sarajevo, în timpul războiului.

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.