miercuri, mai 1, 2024

LUPTA ÎMPOTRİVA CANCERULUİ

Oameni de ştiinţă americani au identificat un anumit tip de celulă stem care poate stimula sistemul imunitar să stopeze dezvoltarea tumorilor, această reuşită având potenţialul de a spori şansele dezvoltării unui tratament anticancer care ar putea fi utilizat în mod similar unui vaccin, relatează Press Association.

Anumite celule ce pot fi ”programate” în diferite tipuri de ţesuturi din corp, cunoscute sub numele de celule stem pluripotente induse (iPS), ar putea fi injectate în viitor în organismul uman pentru prevenirea dezvoltării tumorilor în cazul pacienţilor.

thumbnail_foto 2 stanford
O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford din Statele Unite a descoperit că injectarea celulelor iPS, compatibile din punct de vedere genetic cu pacientul, poate ”comanda” sistemului imunitar al acestuia să ţintească diferite tipuri de cancere care se pot dezvolta în corp.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford din Statele Unite a descoperit că injectarea celulelor iPS, compatibile din punct de vedere genetic cu pacientul, poate ”comanda” sistemului imunitar al acestuia să ţintească diferite tipuri de cancere care se pot dezvolta în corp.

thumbnail_foto 3 images
Cercetătorii au obţinut rezultate similare după ce au transplantat în şoareci celule de cancer de plămâni.

Despre celulele stem, care sunt imature, s-a descoperit că dezvoltă un răspuns imunitar împotriva bolii în cazul şoarecilor deoarece acestea prezintă similitudini ”remarcabile” cu celulele canceroase. Ele sunt realizate din mostre de celule din piele sau sânge reprogramate să imite celulele stem embrionice – însemnând că se pot dezvolta în orice tip de celulă din corp.

thumbnail_foto 4

Echipa de cercetători a testat celulele iPS pe patru grupe de şoareci cu tumori de sân induse injectându-le celulele în corp o odată pe săptămână, timp de o lună. În patru săptămâni, cancerul a fost respins de corpul a 70% dintre şoarecii injectaţi, iar în cazul a 30% dintre animale dimensiunea tumorilor s-a redus.
Organismul a doi dintre şoareci a reuşit să respingă în totalitate celulele canceroase şi să trăiască peste un an după injectare.

6
‘Am aflat că celulele iPS sunt foarte similare la suprafaţă cu celulele tumorale. Când am imunizat un animal cu celule iPS compatibile genetic, sistemul imunitar a fost pregătit să respingă dezvoltarea tumorilor în viitor”, a explicat dr. Joseph Wu, director a Institutului Cardiovascular de la Stanford.

 

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.