duminică, septembrie 8, 2024

Turcia: Curtea Constituţională a decis eliberarea jurnaliştilor Mehmet Altan şi Şahin Alpay

Curtea Constituţională a Turciei a decis joi eliberarea jurnaliştilor Mehmet Altan şi Şahin Alpay, susţinând că drepturile lor au fost încălcate, a anunţat canalul de televiziune CNN Turk, citat de Reuters.

Nu există deocamdată o confirmare din partea Curţii. Înainte de sesiunea Curţii, unii avocaţi au afirmat că decizia instanţei supreme ar putea reprezenta un precedent pentru alte zeci de jurnalişti care sunt judecaţi în Turcia, potrivit agerpres .

Cei doi jurnalişti, care sunt amândoi în închisoare de peste un an, au fost închişi ca urmare a tentativei eşuate de puci din 2016, când preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lansat o vastă represiune despre care criticii spun că ea este folosită pentru a reduce disidenţa la tăcere.

Atât Altan cât şi Alpay au fost acuzaţi de legături cu grupări teroriste şi de tentativă de înlăturare a guvernului, acuzaţii pe care ei le-au respins.

De la tentativa de puci din iulie 2016, Turcia a plasat în detenţie peste 50.000 de persoane şi a închis peste 130 de mijloace de informare în masă. Circa 160 de jurnalişti au fost băgaţi la închisoare, potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor Turci. Organizaţiile internaţionale de jurnalism au afirmat că Turcia este acum cea mai mare închisoare pentru jurnalişti.

Mulţi dintre reporterii închişi au fost acuzaţi de propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis) sau pentru reţeaua clericului Fethullah Gulen.

 

 

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.