miercuri, mai 8, 2024

Catalonia: prima forţă politică în provincie devine partidul liberal anti-independenţă Ciudadanos

Separatiştii şi-au păstrat, în urma scrutinului regional desfăşurat joi şi după o campanie tensionată şi o mobilizare istorică, majoritatea absolută de care dispuneau în parlamentul catalan înainte de declaraţia unilaterală de independenţă faţă de Spania cu două luni înainte ce a provocat destituirea lor, relatează AFP şi Reuters.

Alegerile au fost convocate la 27 octombrie de şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, când a plasat Catalonia sub tutelă, a dizolvat parlamentul catalan care tocmai proclamase independenţa şi a destituit executivul regional

După numărarea a peste 92% dintre buletinele de vot, cele trei formaţiuni separatiste ar dispune, cu 70 de locuri în parlamentul regional, de majoritatea absolută (care este de 68).

În schimb, raportat la voturile din regiunile rurale, separatiştii au majoritatea în parlament dar nu şi o majoritate de voturi: 47,5% dintre catalani au votat pentru aceste formaţiuni, dar 52,42% împotrivă. Este un scor similar cu cel din 2015. Alegătorii catalani, a căror rată de participare în regiune de aproape 82% a atins un record istoric, au desemnat cu toate acestea ca primă forţă politică în provincie partidul liberal anti-independenţă Ciudadanos, care obţine 36 de locuri. Alegerile au avut loc fără incidente, în ciuda mai multor săptămâni de tensiune. Fostul şef al executivului catalan destituit de Madrid, Carles Puigdemont, a urmărit numărătoarea voturilor de la Bruxelles, unde s-a refugiat cu patru dintre foştii săi miniştri şi încearcă în zadar să obţină sprijinul Uniunii Europene. UE sprijină ferm guvernul de la Madrid, temându-se de o contagiune a separatismului în statele membre.

https://www.rts.ch/info/monde/9195590-l-independantiste-catalan-puigdemont-salue-une-victoire-incontestable-.html

Carles Puigdemont a salutat din exilul său laBruxelles, o victorie incontestabilă

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...