sâmbătă, mai 4, 2024

Epurare etnică: Genocidul Musulmanilor rohingya, o dramă contemporană (MSF)

6.700 de etnici rohingya, printre care 730 de copii sub cinci ani, au fost ucişi numai în prima lună a campaniei militare desfăşurate în vestul Myanmarului în perioada 25 august-25 septembrie, a estimat joi organizaţia Medici fără Frontiere (MSF).

FILE PHOTO: Rohingya refugees who fled from Myanmar wait to be let through by Bangladeshi border guards after crossing the border in Palang Khali, Bangladesh  October 16, 2017.  REUTERS/ Zohra Bensemra/File Photo

Numărul de decese este probabil subestimat, a precizat Dr.Wong de la MSF, care a intervievat peste 11.000 de refugiaţi în Bangladesh, unde mai mult de 640.000 de rohingya şi-au găsit refugiu de la sfârşitul lui august, pentru a fugi de ceea ce Naţiunile Unite califică drept ‘epurare etnică’.

Până acum, armata birmaneză a evocat în jur de 400 de morţi de partea ‘teroriştilor’ rohingya care au început ostilităţile la sfârşitul lui august.

Cifrele MSF nu acoperă decât prima luna de violenţe, însă exodul continuă şi astăzi, iar persoanele care fug ‘afirmă că au fost ţinta unor violenţe în aceste ultime săptămâni’. Potrivit organizaţiei neguvernamentale, ‘amploarea şi natura violenţelor aduse la lumină sunt îngrozitoare‘. ‘Am auzit persoane povestind că familii întregi au murit după ce forţele armate le-au închis în casele lor, după care le-au dat foc’, relatează Dr. Wong. 69% dintre aceştia au fost ucişi cu foc de armă, 9% au fost victime ale unor arsuri incompatibile cu viaţa, iar 5% în urma bătăilor.

foto 3 (2)Musulmanii rohingya reprezintă cea mai mare populaţie apatridă din lume după ce le-a fost retrasă naţionalitatea birmaneză, în 1982, în timpul regimului militar.

http://www.msf.org/

 

 


 

 

 

 

 

 

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.