sâmbătă, aprilie 27, 2024

Turcia: Omul de afaceri Osman Kavala rămâne în arest în așteptarea procesului

Omul de afaceri și filantrop turc Osman Kavala, arestat în octombrie la Istanbul, a fost plasat în arest în așteptarea procesului în care este acuzat că a încercat să răstoarne guvernul, a anunțat miercuri agenția de presă turcă Anadolu, citată de Reuters.

Kavala este acuzat de „tentativă de răsturnare a ordinii constituționale” și „tentativă de răsturnare a guvernului Republicii Turcia”, a precizat Anadolu.

Născut la Paris, Osman Kavala este cofondator al uneia din cele mai mari edituri din Turcia, Iletisim Yayinlari, și prezidează ONG-ul Kültür Anadolu, care își propune să surmonteze diferențele din cadrul societății turce prin intermediul culturii și artei. Reținerea sa în urmă cu aproape două săptămâni pe aeroportul Ataturk din Istanbul a stârnit preocupare atât în Europa, cât și în SUA, Departamentul de stat calificând această măsură drept exemplu al unei „tendințe extrem de alarmante”.

De la tentativa de puci, peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar alte peste 140.000 de persoane, în special militari, magistrați și profesori, au fost demise sau suspendate din funcție.

 

 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.