luni, mai 6, 2024

Cosmonautul Prunariu – un om pentru istoria românilor

Dumitru Prunariu a devenit Membru Eminent al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, cea mai înaltă distincție acordată astronauților

Cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu a fost decorat vineri cu cea mai înaltă distincție a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), cea de Membru Eminent (Distinguished Member), și cu insigna de aur acordată membrilor ASE.

De-a lungul anilor, doar 10 astronauți și cosmonauți din lume au mai primit această distincție, care se acordă rar și doar pentru merite excepționale.

Omul de știință român a primit aceste distincții la Toulouse, în Franța, în cadrul ceremoniei de închidere a celui de-al 30-lea Congres Mondial al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, din care fac parte peste 400 de astronauți și cosmonauți din 36 de state.

I-au fost recunoscute astfel meritele deosebite în promovarea asociației și a obiectivelor sale, în promovarea activităților acesteia în cadrul Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), pentru activitățile desfășurate în calitate de membru în comitetul executiv al asociației în câteva mandate, în calitate de președinte al asociației (2011-2014) și președinte al filialei europene a acesteia (2010-2016), cât și ca unul dintre membrii fondatori ai ASE (1985) și singurul participant la toate cele 30 de congrese anuale ale acesteia desfășurate până acum.

Dumitru-Dorin Prunariu, acum în vârstă de 65 de ani, a devenit, la 28 de ani, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, într-o misiune ce a durat aproximativ 8 zile.

De-a lungul activității sale a fost distins cu numeroase premii și decorații. În aprilie 2017, Uniunea Astronomică Internațională a anunțat faptul că Asteroidul 10707 a primit numele ”Prunariu”, în onoarea primului și singurului cosmonaut român.

Dumitru-Dorin Prunariu, acum în vârstă de 65 de ani, a devenit, la 28 de ani, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, într-o misiune ce a durat aproximativ 8 zile.

Ediția din acest a Congresului Mondial al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, care este organizat anual, s-a desfășurat în perioada 16 — 21 octombrie.

La încheierea evenimentului, Comitetul executiv al ASE a acordat distincțiile anuale ale asociației. Cu sediul în Statele Unite, Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic are patru filiale regionale (Statele Unite, Rusia, Europa, Asia).

 

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.