miercuri, octombrie 23, 2024

Misterul Caracterelor kufice: Numele lui Allah a fost găsit brodat pe haine de înmormântare vikinge

Numele lui Allah a fost găsit brodat pe haine de înmormântare vikinge, o descoperire calificată de cercetătorii suedezi drept „uluitoare”, informează joi publicația britanică The Independent. Elementele brodate din mătase au fost inițial considerate decorațiuni obișnuite din epoca vikingă, însă o reexaminare realizată de arheoloaga Annika Larsson de la Universitatea din Uppsala a dezvăluit că acestea erau de fapt caractere geometrice în scrierea kufică.

Ele au fost descoperite pe fâșii de material, precum și pe articole de îmbrăcăminte, în două situri funerare, sugerând ca obiceiurile funerare ale vikingilor au fost influențate de Islam, notează publicația britanică. 

Fâșiile conțin caractere ale acestei vechi scrieri arabe, care îl invocă atât pe Allah, cât și pe Ali.

DLN2oeAW4AACpePÎn epoca vikingă, caracterele kufice decorau mozaicuri, monumente funerare și mausolee, în principal din Asia Centrală.

„Un detaliu interesant: cuvântul ‘Allah’ este redat în oglindă”, a precizat Larsson. „Poate că a fost o încercare de a scrie rugăciuni, astfel încât să poată fi citite de la stânga la dreapta”, a completat ea.

„Faptul că susținem adesea că obiectele orientale din mormintele din epoca vikingă nu puteau fi decât rezultatul jafurilor sau al comerțului cu Orientul nu funcționează ca model explicativ, deoarece inscripțiile apar în îmbrăcămintea tipică din epoca vikingă”(Annika Larsson de la Universitatea din Uppsala)

„Este un gând uluitor că fâșiile de material, la fel ca și costumele, au fost realizate la vest de zonele locuite de musulmani. Probabil că obiceiurile de înmormântare ale vikingilor au fost influențate de Islam și de ideea unei vieți veșnice în Paradis după moarte”, a adăugat ea.

„În Coran este scris că locuitorii paradisului vor purta haine de mătase, ceea ce, alături de inscripțiile de pe fâșii, ar putea explica prezența pe scară largă a mătăsii în mormintele din epoca vikingă. Inscripțiile apăreau în egală măsură în mormintele bărbaților și femeilor”, a precizat cercetătoarea.

Studiul anterior al acesteia a descoperit utilizarea pe scară largă a mătăsii în timpul epocii vikinge din Scandinavia, a indicat Universitatea din Uppsala.

Potrivit specialiștilor, materialele provin din vechea Persie și din Asia Centrală.


 

 

Turcia: Dezvăluiri despre înșelătoria care a dus la moartea a sute de nou-născuți

Potrivit rechizitoriului, lucrătorii sanitari din mai multe spitale au acționat în strânsă legătură cu dispecerii medicali de urgență, trimițând nou-născuții către unitățile de neonatologie ale acestor spitale.

Turcia. Guvernul a anulat introducerea de noi taxe pentru apărare

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a înaintat vineri parlamentului un proiect de lege cu 12 articole care stipulează că persoanele cu o limită de card de credit de cel puțin 100.000 de lire vor trebui să plătească un impozit anual de 750 de lire (20 de euro), din ianuarie 2025 pentru a consolida industria de apărare.

Faimosul predicator turc, Fethullah Gulen a murit într-un spital din SUA

Fethullah Gülen, un savant musulman turc și avocat social, a murit, pe 20 octombrie 2024, în Statele Unite, conform Herkul.

Reacții internaționale după moartea clericului Fethullah Gulen: „Să continue să inspire generațiile viitoare.”

Mai multe personalități naționale și internaționale au transmis mesaje după ce s-a aflat că Gülen a murit la ora 21:21, pe 20 octombrie, în spitalul unde fusese tratat de o perioadă.

Fost redactor Zaman, închis după 2016, despre Fethullah Gülen: „În ciuda tuturor persecuțiilor au urmărit principiile păcii”

Jurnalistul Abdülhamit Bilici, fostul redactor-șef al cotidianului Zaman, oferă o relatare amănunțită din complexul din Saylorsburg, Pennsylvania, unde influentul savant turco-islamic Fethullah Gülen a locuit în exil din 1999 până la moartea sa pe 20 octombrie 2024.

Turcia, țara cu cel mai mic scor din Europa în privința libertăților pe internet: Freedom House

Turcia are un scor de 31 din 100 de puncte, cu scoruri bazate pe o scară de la 0 (cel mai puțin liber) la 100 (cel mai liber). Celelalte două țări din Europa cu cele mai mici scoruri sunt Ungaria cu un scor de 69 și Serbia cu 70.