duminică, septembrie 8, 2024

Misterul Caracterelor kufice: Numele lui Allah a fost găsit brodat pe haine de înmormântare vikinge

Numele lui Allah a fost găsit brodat pe haine de înmormântare vikinge, o descoperire calificată de cercetătorii suedezi drept „uluitoare”, informează joi publicația britanică The Independent. Elementele brodate din mătase au fost inițial considerate decorațiuni obișnuite din epoca vikingă, însă o reexaminare realizată de arheoloaga Annika Larsson de la Universitatea din Uppsala a dezvăluit că acestea erau de fapt caractere geometrice în scrierea kufică.

Ele au fost descoperite pe fâșii de material, precum și pe articole de îmbrăcăminte, în două situri funerare, sugerând ca obiceiurile funerare ale vikingilor au fost influențate de Islam, notează publicația britanică. 

Fâșiile conțin caractere ale acestei vechi scrieri arabe, care îl invocă atât pe Allah, cât și pe Ali.

DLN2oeAW4AACpePÎn epoca vikingă, caracterele kufice decorau mozaicuri, monumente funerare și mausolee, în principal din Asia Centrală.

„Un detaliu interesant: cuvântul ‘Allah’ este redat în oglindă”, a precizat Larsson. „Poate că a fost o încercare de a scrie rugăciuni, astfel încât să poată fi citite de la stânga la dreapta”, a completat ea.

„Faptul că susținem adesea că obiectele orientale din mormintele din epoca vikingă nu puteau fi decât rezultatul jafurilor sau al comerțului cu Orientul nu funcționează ca model explicativ, deoarece inscripțiile apar în îmbrăcămintea tipică din epoca vikingă”(Annika Larsson de la Universitatea din Uppsala)

„Este un gând uluitor că fâșiile de material, la fel ca și costumele, au fost realizate la vest de zonele locuite de musulmani. Probabil că obiceiurile de înmormântare ale vikingilor au fost influențate de Islam și de ideea unei vieți veșnice în Paradis după moarte”, a adăugat ea.

„În Coran este scris că locuitorii paradisului vor purta haine de mătase, ceea ce, alături de inscripțiile de pe fâșii, ar putea explica prezența pe scară largă a mătăsii în mormintele din epoca vikingă. Inscripțiile apăreau în egală măsură în mormintele bărbaților și femeilor”, a precizat cercetătoarea.

Studiul anterior al acesteia a descoperit utilizarea pe scară largă a mătăsii în timpul epocii vikinge din Scandinavia, a indicat Universitatea din Uppsala.

Potrivit specialiștilor, materialele provin din vechea Persie și din Asia Centrală.


 

 

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.