miercuri, aprilie 24, 2024

Noaptea Albă a Filmului Românesc..

Aproximativ 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurtmetraj, în proiecții speciale sau în premieră și avanpremieră, vor putea fi văzute, vineri, la București și Cluj, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, ajunsă la ediția a VIII-a

Evenimentul se va desfășura în București la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema „Elvire Popesco”, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru și Grădina cu Filme. Simultan cu proiecțiile din București, în Cluj, la Cinema Victoria vor rula trei filme, începând cu ora 22,30.

La Cinema „Elvire Popesco” programul proiecțiilor începe cu „Perfect sănătos”, al cincilea lungmetraj al regizoarei Anca Damian, un thriller despre maturizarea care se produce în fața pierderii.

Tot la „Elvire Popesco” are loc premiera peliculei „Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu. Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. În rolurile principale pot fi văzuți actorii Ștefan Iancu și Vlad Ivanov.

Filmul — surpriză, avanpremieră, este programat pentru ora 23,00, iar publicul se va întâlni la finalul proiecției cu realizatorii.

După miezul nopții, de la 00,45, spectatorii vor putea vedea în avanpremieră lungmetrajul „Marița” (regia Cristi Eftime), un road-movie cu imaginea semnată de Luchian Ciobanu, avându-i în distribuție pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea. Intrarea este liberă.

12 povești scurte din selecția TIFF se pot savura la Deschis Gastrobar, printre acestea regăsindu-se „Broken” (regia Alex Mironescu), „Date Night” (regia Stela Pelin), „Chers Amis” (regia Valeriu Andriuță) și „Farul” (regia Ionuț Gaga).

Grădina cu Filme Creart va găzdui cele două proiecții-tribut de anul acesta: „Pădureanca” (regia Nicolae Mărgineanu, 1986) și „100 de lei” (regia Mircea Săucan, 1973), în timp ce proiecția aniversară „California Dreamin (Nesfârșit)” va avea loc în aer liber la Cinema Muzeul Țăranului Român.În cadrul Nopții Albe a Filmul Românesc vor putea fi văzute și „Fixeur” — propunerea României la Oscar (Cinemateca Eforie), „Povestea Iubirii” — în prezența echipei (Cinema Muzeul Țăranului), „Țara Moartă” — cel mai nou documentar Radu Jude (J’ai Bistrot) și „Portrete în Pădure” (regia Dinu Tănase) — inspirat de romanul „Duminica Mironosițelor” (Unteatru).


 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.