miercuri, mai 1, 2024

Satu Mare: Festivalul Muzicii de Stradă – cum se umple un oraș de muzică și culoare

Peste 25 de artiști recunoscuți pentru spectacole live în marile orașe se află în acest weekend la Satu Mare, la Festivalul Muzicii de Stradă și au început încă de vineri seara competiția pentru premiile în valoare de 3.000 de euro puse la bătaie de organizatori.

Sunt artiști din Italia, Marea Britanie, Irlanda, Bulgaria, Ungaria, dar și din România, care participă la marile festivaluri ale muzicii de stradă din țările europene. Ideea organizării acestui festival a avut-o Gergo Butka, consilier de imagine în Primăria Satu Mare. De altfel, el s-a făcut remarcat în urmă cu mai mulți ani, când a organizat, tot la Satu Mare, cele mai mari concursuri de drag racing din țara noastră.

El a declarat că își dorește să facă acest eveniment pentru a arăta că Satu Mare este în rândul orașelor europene în ceea ce privește cultura și civilizația și vrea să combată sloganul care spune că „Satu Mare e orașul în care nu se întâmplă nimic”. Se gândește să facă în fiecare weekend un eveniment, mai ales pentru tinerii studenți, care de cele mai multe ori pleacă în Cluj și nu se mai întorc acasă.

Practic, zona fiecărei mini-scene este amenajată într-un stil aparte. Dacă la scena din Piața Libertății sunt mese și scaune, lămpi, lumânări, la cea din pasajul Coposu se stă pe scaune amenajate din cauciucuri de autoturisme, la scena din „groapa lui Gyuszi” stai pe gradene sau pe bănci, iar pe scena de pe malul Someșului, în premieră pentru oraș, stai pe dig, pe niște perne.

Atmosferă aproape intimă și relaxantă, fără mofturi și pretenții. În tot acest timp, pe scene, dar și pe străzi, pe unde apucă, artiștii își dau toată silința să impresioneze publicul, dar și juriul, care va acorda premiile — nu puține. Juriul este condus de către Murakozy Peter, organizatorul principal al Festivalului Muzicii de Stradă Veszprem, cel mai mare din Ungaria, și directorul de program al festivalurilor Sziget și Volt.

Una dintre noutățile de senzație din acest an din festival a fost proiecția unor imagini pe câteva clădiri are au prins astfel culoare, în ton cu orașul care a prins viață.

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.