luni, mai 6, 2024

Curajul opiniei se plăteşte scump în Turcia de azi. Anchetă împotriva social democratului Sezgin Tanrıkulu

Turcia: Anchetă împotriva unui influent deputat de opoziție care a acuzat armata că a ucis civili cu drone.

Parchetul din Ankara a deschis vineri o anchetă împotriva unui influent deputat al principalului partid de opoziție din Turcia, care a acuzat armata că a ucis civili cu drone în sud-estul țării, relatează AFP.

Împotriva lui Sezgin Tanrikulu, deputat din Istanbul al Partidului Republican Popular (CHP, social-democrat), a fost deschisă o anchetă pentru denigrarea statului turc, a precizat agenția publică de presă Anadolu precizează Le Figaro

Miercuri, Tanrıkulu, avocat de formație, a scris pe Twitter că „drone armate au atacat și ucis compatrioți civili” în provincia Hakkari, în sud-estul majoritar kurd din Turcia, marcat de o sângeroasă rebeliune separatistă.

Guvernul turc a negat categoric aceste acuzații, acuzând că în bombardamentele aviației nu au fost uciși decât ”teroriști”.

„Așa cum știți, ne fabricăm propriile drone armate, iar teroriștii caută să se ascundă. În acest context, acești domni (ai CHP) se pun să îi apere pe teroriștii uciși”, a spus vineri președintele Recep Tayyip Erdogan.

„Până în acest moment, niciun civil nu a avut de suferit din cauza dronelor. Nu distrugem decât teroriști”, a spus, la scurt timp după, ministrul apărării Nurettin Canikli, acuzându-l pe deputul CHP că se face „purtătorul de cuvânt al teroriștilor”.

CHP este principala formațiune de opoziție din Turcia, iar liderul său, Kemal Kiliçdaroglu, este în permanență luat ca țintă de Erdogan.

Sud-estul majoritar kurd al țării este scena unor confruntări regulate între armata turcă și separatiștii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație clasată ca ‘teroristă’ de Ankara, precum și de NATO și UE.

Conflictul s-a reluat în vara lui 2015, aruncând în aer speranțele privind o rezolvare a acestei crize care a făcut peste 40.000 de morți din 1984.

Mai multe ONG-uri au afirmat că în confruntările între forțele de securitate și PKK au fost uciși civili, însă armata turcă susține că ia măsuri de precauție pentru a evita pierderile de vieți omenești în rândul civililor.

https://www.lorientlejour.com/article/1071536/turquie-enquete-contre-un-influent-depute-dopposition.html

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2017/09/08/97001-20170908FILWWW00226-enquete-contre-un-depute-d-opposition-turc.php

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.