sâmbătă, aprilie 27, 2024

Expoziția „Bucureștii sub ocupație (1916-1918)”, de joi, la Palatul Suțu

Expoziția „Bucureștii sub ocupație (1916-1918)”, care își propune să ofere o impresie puternică despre atmosfera celor doi ani de ocupație, aducând în fața vizitatorilor imagini și obiecte autentice, mărturii despre viața cotidiană în Capitala ocupată, se deschide joi, de la ora 18,00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu. Între piesele de patrimoniu aduse în fața publicului se numără imagini ale orașului, arme, piese de mobilier de epocă, uniforme militare și costume civile, menite să introducă publicul în atmosfera interioarelor bucureștene, precizează un comunicat al Muzeului Municipiului.

media-150416126037009000

„Costumul generalului Gheorghe Mihail, cu grad de maior în timpul războiului, care s-a remarcat în timpul Bătăliei de la Mărășești, ocupă un loc important în contextul expoziției. Fotografii din albumele soldaților germani, afișe cu ordine ale comandantului armatelor de ocupație, feldmareșalul August von Mackesen, către populația Bucureștiului, ordine de rechiziție prin care se impunea cedarea necondiționată a diferite tipuri de bunuri, dar și bancnote emise în perioada de ocupație întregesc o perspectivă asupra opresiunii și a privațiunilor din timpul războiului”, informează sursa citată.

Pentru contextualizarea expoziției va lua cuvântul Georgeta Filitti, istoric, în calitate de invitat special, alături de realizatorii proiectului, muzeografii Maria-Camelia Ene, expert costume și accesorii vestimentare de epocă, și Cezar-Petre Buiumaci.

expozitie  palatul sutu

Totodată, participanții la vernisaj vor putea asista la un moment special istoric, cu uniforme și arme de epocă. Memoriile momentelor dramatice ale orașului vor fi, astfel, readuse în prezent.

Expoziția, care este realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București, va putea fi vizitată până la data de 29 octombrie.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.