Localnici din Kastamonu au observat refugiații sosiți în trei autobuze și au alertat autoritățile. Optzeci și doi dintre ei au fost opriți pe țărm, în timp ce alții au fost interceptați de Garda de Coastă turcă.
Agenția de presă turcă Dogan a relatat că grupul de refugiați intrase în Turcia venind din Siria.
Localitatea Kastamonu se află la circa 1.500 kilometri sud-est de țărmul românesc de la Marea Neagră, care a fost rareori folosită de migranți ca rută în tentativa de a ajunge în Europa.
Pe 21 august, autoritățile române au declarat că au capturat în largul țărmului o ambarcațiune de pescuit având 68 de solicitanți de azil la bord, al doilea astfel de incident în decurs de o săptămână, ceea ce a sporit temerile referitoare la deschiderea unei noi rute a migrației către Europa. Ambarcațiunea transporta irakieni și sirieni, printre care 23 de copii, însoțiți de doi traficanți turci.
La data de 13 august, Paza de Coastă română a descoperit o ambarcațiune cu 69 de migranți irakieni în apele teritoriale ale României. Un bulgar și un cipriot au fost arestați sub bănuiala că sunt traficanți de persoane.
Cotidianul turc amintește că România, țară membră a Uniunii Europene, dar care nu face parte din spațiul Schengen de liberă circulație, a fost ocolită de cea mai gravă criză a migrației din perioada postbelică. Autoritățile de la București se tem însă că Marea Neagră ar putea deveni o rută alternativă la mult mai periculoasa traversare a Mediteranei.
De la începutul anului, peste 111.000 de migranți au ajuns pe mare în Europa, majoritatea dintre ei provenind din Africa subsahariană via Libia. Cel puțin 2.300 de migranți au murit în această încercare periculoasă.
AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu; editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)