joi, noiembrie 14, 2024

Interviul cu Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, acordat cotidianului polonez Rzeczpospolita, preluat de Reuters

România, economia cu cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană, ar putea adera la zona euro în anul 2022, după creșterea veniturilor celor mai săraci cetățeni, a declarat  ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, într-un interviu acordat cotidianului polonez Rzeczpospolita, preluat de Reuters.

http://www.rp.pl/Unia-Europejska/308279952-Szef-rumunskiego-MSZ-Mamy-zaufanie-do-tego-co-robia-polskie-wladze.html?template=restricted

„Aderarea la zona euro este o decizie politică pe care am adoptat-o în urmă cu mai mulți ani. În prezent, îndeplinim deja criteriile formale astfel că am putea adera și mâine la uniunea monetară. Însă ne temem că acest lucru va avea un impact negativ asupra veniturilor pensionarilor și a celor mai săraci. Cred că vom adopta euro peste cinci ani, în 2022”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Zona euro este compusă în prezent din 19 state membre. Ultima țară care a aderat la zona euro este Lituania, care a făcut trecerea la moneda unică în 2015.

Cu un avans de 5,5% în trimestrul al doilea, România are în prezent cea mai mare creștere economică din UE.

Majoritatea statelor membre UE din afara uniunii monetare, inclusiv Danemarca, Suedia, Polonia și Cehia, și-au revenit mai rapid de pe urma crizei financiare globale din 2008 decât statele din zona euro. Cu toate acestea, România este în continuare una din cele mai sărace țări din Uniunea Europeană.

Luna trecută, premierul Mihai Tudose a afirmat și el că aderarea României la zona euro este „un angajament” pe care țara noastră l-a luat odată cu intrarea în Uniunea Europeană, precizând că mai este foarte mult de lucru „la convergență”. Potrivit premierului, nu există un termen fixat în acest sens. „Nu ne-am fixat un termen. Cât de repede posibil, dar nu vrem să ardem niște etape, fiindcă apoi ne facem mai mult rău decât bine”, a spus Tudose.

 

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.