Ilan Laufer: Îi sfătuiesc pe tineri să aibă curaj să-și deschidă o afacere, pentru că merită riscul.
Tinerii români ar trebui să-și ia inima-n dinți și să-și asume deschiderea unei afaceri, întrucât, dacă au o idee bună și sunt dispuși să muncească, visurile lor pot deveni realitate, susține Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, într-un interviu acordat El a oferit propriul exemplu, arătând că și-a deschis o firmă în timp ce era angajat într-o multinațională și, după mai multe luni în care a testat afacerea, s-a dedicat cu totul propriului business. Iată cum multinaționalele pot deveni un fel de școală de unde tinerii pot „fura” cunoștințe pe care să le aplice apoi în afacerile lor, spune ministrul. Cu toate acestea, avertizează Laufer, tinerii antreprenori trebuie să aibă foarte mare grijă la partea administrativă a unui business, pentru că, altfel, riscă să iasă din legalitate.
Printre problemele cele mai mari cu care se confruntă IMM-urile, ministrul a identificat subfinanțarea, dar și lipsa forței de muncă. În acest sens, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ar trebui să se axeze mai puțin pe programul Prima Casă, așa cum se întâmplă acum, și să se orienteze mai mult spre sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a accesa credite bancare. În ceea ce privește forța de muncă, Laufer a arătat că a propus în Guvern un program de repatriere a românilor care au plecat să lucreze peste hotare.
Ministrul a vorbit, în interviu, și despre modul în care vrea să construiască un ecosistem antreprenorial în România, dar și despre faptul că foarte multe mari companii internaționale, precum Mitsubishi, analizează posibilitatea unor investiții considerabile în România.
Sunt mai multe probleme, dar noi suntem orientați spre a găsi soluții, iar în programul de guvernare cred că avem destul de multe soluții care vin pentru a remedia pentru problemele care există. O problemă serioasă este cea legată de finanțare și deja lucrăm în acest sens, nu doar prin programe guvernamentale care oferă sprijin pentru IMM-uri, cum ar fi Start-Up Nation, cel de internaționalizare, de microindustrializare și comerț și servicii, care sunt programe care însumează fonduri de la buget și fonduri europene de două miliarde de lei pentru anul 2017. Încercăm să avem o discuție permanentă și cu reprezentanții băncilor, care ar trebui să dea drumul la o finanțare mai responsabilă și mai bine structurată pentru mediul de afaceri, dar și pentru start-up-uri și am operat deja niște modificări de când sunt în funcție și am dorit să existe o coerență în ceea ce înseamnă programele de susținere care vin din partea ministerului și a Guvernului.
Prin urmare, pentru programele pentru servicii-comerț și microindustrializare, care sunt programe care susțin companiile existente, am scăzut durata obligatorie de activitate de la doi ani la un an pentru a se putea înscrie.
Așa că avem, în clipa asta, Start-Up Nation, care se adresează companiilor care au până într-un an vechime, după care avem programul de internaționalizare care se adresează tuturor companiilor, indiferent de vechime, și avem două programe specializate pentru întărirea capacităților și extinderea businessului companiilor existente: programul de servicii și comerț, care are un grant maxim de 250.000 de lei, cu o contribuție minimă proprie de 10%, în comparație cu Start-Up Nation, unde nu există o contribuție proprie. La microindustrializare, grantul este de 450.000 de lei pentru fabrici și făbricuțe care doresc să-și extindă activitatea.
Start-Up Nation s-a bucurat și se bucură de un mare succes, au fost peste 19.000 de societăți comerciale care s-au înscris în program, iar numărul societăților înființate în acest an a crescut cu aproape 50% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2016. Cred că acest lucru se datorează și programului Start-Up Nation și măsurilor din programul de guvernare. (fragment extras dintr-un interviu acordat pentru Agerpres)