marți, aprilie 30, 2024

Reportaj BBC: „Femei cu bebeluși de 6 luni în închisoare pe fondul stării de urgență din Turcia”

Sute de femei se află în detenție preventivă în închisori din Turcia, cu bebelușii lor, unii la mai puțin de șase luni, pe fondul stării de urgență declarată anul trecut după lovitura de stat eșuată, a menționat vineri un reportaj despre Turcia al canalului BBC.

In cadrul interviurilor cu trei femei care sunt victime ale stării de urgență, BBC a arătat că unora dintre femei nu li s-a dat de către administrația penitenciară hrană pentru copii și că au fost nevoite să-și hrănească sugarii cu hrană pentru adulți.

Konya Ereğli Cezaevi'nde gardiyanların çektiği bir doğum günü fotoğrafı.

Vorbind la BBC, o mamă al cărei nume nu a fost dezvăluit a declarat că a fost reținută în 27 octombrie 2016 cu nou-născutul ei după ce a fost demisă. Femeia era profesoară de engleză într-o școală de stat din provincia Düzce. Demiterea s-a produs după lovitura de stat eșuată,iar motivul invocat a fost  legătura  sa cu mișcarea Gülen ( despre care se ştie că  e acuzată de autoritățile turce că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat).

Ea a declarat că erau mai mult de 10 femei în închisoarea İzmir Șakran, unde  a fost transferată de la Düzce împreună cu bebelușul.

„Am dormit pe o pătură pe podea cu bebelușul meu. Nu mi s-a dat apă curată, de care aveam nevoie pentru a avea suficient lapte matern. Am cerut gardienilor să-mi dea scutece, dar aceștia nu mi-au dat șervetele umede pentru a-mi curăța bebelușul după schimbarea scutecului „, a declarat ea.

Yağmur Balcı, o altă femeie închisă pentru legături Gülen într-o închisoare din cartierul Çaykara din Trabzon, a fost, de asemenea, într-o situație dificilă cu un bebeluș de nouă luni, a menționat BBC.

Sora lui Balcı, Zehra, a declarat pentru BBC că  bebeluşul  i-a fost dat doar de trei ori pe zi, timp de 10 minute, în prima săptămână din închisoare.

„Nu i-au dat surorii mele articolele pentru îngrijire sau hrana necesară bebelușului  „, a declarat ea.

„A fost transferată la penitenciarul Sincan din Ankara. Și inspectorii de la Comisia Europeană au insistat pe lângă  administrația penitenciarului să fie puse la dispoziţie cele necesare femeilor cu sugari.  Sora mea crede că de asta a fost transferată la [închisoarea] Sincan. Cu toate acestea, ni s-a spus că e interzis să se primească lucruri necesare copilului atunci  când am încercat să trimitem un pătuț și un cărucior pentru bebeluș în închisoare „, a adăugat ea.

Çınar Babacan bebeğini Konya Ereğli Cezaevi'ne teslim etmeden hemen önce.

Ferda Babacan, fost guvernator al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), a declarat că soția sa Çınar a fost arestată la 12 aprilie la Ankara pentru utilizarea unei aplicații smart phone și că copilul lor de cinci luni i-a fost încredințat lui de către administrația închisorii, pentru că inițial au refuzat să lase copilul să stea cu mama sa.

„Cu toate acestea, soția mea a depus o cerere la administrația penitenciară in care a menționat că copilul trebuie să fie alăptat. Așa că a trebuit să-mi dau copilul administrației penitenciarului cu mâinile mele „, a declarat el.

De asemenea, BBC a vorbit cu deputatul AKP Bartın, Yılmaz Tunç, membru al Comisiei parlamentare pentru justiție, cu privire la situația femeilor închise cu bebelușii lor.

Negând prezența bebelușilor cu mamele lor în închisorile din Turcia, Tunç a declarat că „toate procesele se desfășoară în conformitate cu Codul Penal Turc, Constituția și acordurile internaționale”.

Potrivit lui Tunç, toate femeile gravide sau cu bebeluși au fost judecate fără detenție preventivă.

Subliniind că toate știrile din mass-media sunt propagandă neagră împotriva guvernului turc, deputatul AKP a declarat că nici personal, nici la biroul său de la Comisia pentru Justiție nu a primit nici o sesizare privind rele tratamente pentru femeile din închisori.

Răspunzând unei interpelări  parlamentare din 23 mai, a deputatului Gamze İlgezdi, din partea principalul partid din opoziție – Popular Republican (CHP), Ministerul Justiției din Turcia a comunicat că în penitenciarele turcești împreună cu mamele lor se află 560 de copii sub vârsta de 6 ani. Din 560, 114 sunt la vârsta între 0 și 12 luni; 128 de copii au vârsta de 1 an; 114 copii au vârsta de 2 ani; 81 copii, 3 ani; 70 de copii, de 4 ani; 31 copii, 5 ani; Iar cinci sunt de 6 ani. Vârstele celorlalți 17 sunt necunoscute, a comunicat ministerul.


SURSA: http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-40831729

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.