duminică, septembrie 8, 2024

A încetat din viaţă academicianul Victor Emanuel Sahini, personalitate marcantă a chimiei românești

Academia Română anuntă stingerea din viață, la vârsta de 89 de ani, a acad. Victor Emanuel Sahini, personalitate marcantă a chimiei românești, membru corespondent al Academiei Române din 1963 și membru titular din ianuarie 1990. Victor Emanuel Sahini va fi înmormântat marţi, la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare.

Originar din Galați (s-a născut pe 29 august 1927), Victor Emanuel Sahini a urmat studiile la București, în cadrul Liceului „Gheorghe Lazăr” și Facultății de Chimie din Univeristatea București, pe care a absolvit-o ca student eminent în anul 1950. A efectuat apoi o serie de stagii de perfecționare în străinătate, specializându-se în domeniul spectroscopiei la ȘcoalaTehnică Superioară din Dresda (1959) și în domeniul chimiei cuantice la Institutul de Chimie Generală și Anorganică din Moscova (1960), la Institutul de Chimie Macromoleculară din Leningrad (1960) și la Departamentul de Chimie Teoretică de la Universitatea din Cambridge (1960).

A obținut titlul de doctor în științe chimice în anul 1962, cu teza Contribuții la teoria legăturii coordinative, și titlul de doctor docent în 1970. Încă din 1949 a desfășurat o susținută activitate în cadrul Catedrei de chimie fizică din Facultatea de Chimie a Universității București. A fost prorector al Universității București (1970-1972), director adjunct al Centrului de Chimie Fizică din București (1973-1975), dar și director al Bibliotecii Academiei Române vreme de 14 ani, între 1980-1994. Activitatea sa științifică s-a dezvoltat cu deosebire în domeniul chimiei fizice,spectroscopiei moleculare, chimiei fizice biologice, chimiei cuantice.

A fost, de asemenea, președintele comisiilor de spectroscopie și de chimie cuantică din Academia Română, membru al Consiliului Universității Națiunilor Unite (1971-1977), președinte al Societății de Chimie din România (1993-2001). În 2002 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universității de Vest din Timișoara. Președinția României i-a acordat în anul 2000 Ordinul Național „Steauna României” în grad de ofițer.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.