„Peste sărbătoarea păgână a Sânzienelor s-a suprapus cea creștină a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie. Este miezul verii agrare, când soarele începe să coboare către iarnă, vitalitatea este la punctul ei maxim, vegetația ajunge la maturitate și muncile agricole se încheie, oamenii pregătindu-se pentru recoltat. Pentru că la Sânziene anul se înjumătățește și de acum încolo totul se va întâmpla după voia divinității, oamenii fac apel la o serie de practici c u caracter divinatoriu pentru a afla care va fi soarta recoltelor, dar și a celor din familie în următoarea jumătate a anului.
E timpul când floarea de sânziene dobândește valoarea de simbol magic cu valențe și funcții care diferă de la un sat la altul. Așezată la porți sau la cruci, floarea capătă puteri apotropaice, ținând departe relele aduse de stihii”.Manifestarea începe vineri, la ora 18.00, cu Vecernia la Biserica Sf. Ioan Botezătorul, și continuă de la ora 19.00 cu șezătoarea intitulată „Sânzienele în literatura și tradiția populară”, la Muzeul Nicolae Frunteș din Șirnea.
Participanții la eveniment merg la cules de flori de sânziene pe acorduri muzicale, iar o oră mai târziu va începe programul folcloric „Noaptea Sânzienelor”, susținut de ansambluri folclorice din județul Brașov, alături de soliștii Andreea Jitea, Liliana Oncioiu și Marian Duicu.
După folclor urmează de la ora 22.00 „Noaptea Luminată”, un program de muzică și poezie susținut de Cvartetul Gaudeamus. Ediția din acest an a Nopții de Sânziene se încheie cu Agapa frățească, programată începând cu ora 23.00.