joi, mai 9, 2024

Ameninţarea Turcă.. Președintele Turciei avertizează cu reluarea operațiunii „Scutul Eufratului” în nordul Siriei

În timp ce lumea internaţională face scut comun şi solidar împotriva terorismului şi deplânge atentatele de la Londra, preşedintele turc ameninţă din nou kurzii.

„Nu vom discuta problema cu nimeni, ci vom lua propria decizie și vom lua problema în propriile mâini”, a declarat președintele Erdogan în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri la Istanbul.

El a invocat eventuala reluare a așa-numitei operațiuni „Euphrates Shield” („Scutul Eufratului”) în nordul Siriei în cazul lansării unui atac asupra teritoriului turc de către Partidul Uniunii Democrate (PYD) și aripa sa militară, Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG).

Ankara califică cele două grupări ca susținătoare ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia și considerat organizație teroristă și de Statele Unite și de Uniunea Europeana, iar liderul partidului, Abdullah Ocalan, este în închisoare din 1999.

Armata turca a încheiat operațiunea „Euphrates Shield”, lansată în luna august a anului trecut, la sfârșitul lunii martie a.c..

Erdogan a spus că a vorbit despre aceasta chestiune—reluarea operațiunilor militare în nordul Siriei — atât cu oficialii ruși, cât și cu cei din SUA.

Mass-media turce au relatat sâmbătă că SUA au reaprovizionat cu echipament militar militanți PKK și PYD în nordul Siriei, într-un demers căruia Turcia i se opune.

Președintele american Donald Trump a aprobat luna trecută livrarea de sprijin militar pentru combatanții kurzi din Siria, întrucât lor le este atribuit un rol important în ofensiva asupra orașului Raqqa, centru de rezistență al Statului Islamic în Siria.

AGERPRES

 

 

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...