miercuri, mai 1, 2024

Guv. turc a confiscat 942 de companii în valoare de 40,5 miliarde de lire turcești (46,5 miliarde RON) după lovitura de stat eșuată

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia a confiscat în total 942 de companii cu o valoare totală de 40,5 miliarde de lire turcești (46,5 miliarde RON) după tentativa de lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016, potrivit unei declarații a vicepremierului Nurettin Canikli.

Răspunzând la o întrebare parlamentară depusă de deputatul Partidului Republican Popular (CHP) Atila Sertel despre numărul de companii care au fost fie transferate la Fondul de Asigurare al Economiilor și Depozitelor Turciei (TMSF) condus de stat sau la care guvernul a numit administratori după 15 iulie, Canikli a declarat că opt dintre cele 942 de companii confiscate de guvern erau holdinguri: Naksan, Hasırci, Boydak, Koza-İpek, Dumankaya, Kaynak, Akla și Akfel.

În cadrul acestor holdinguri funcționau 234 de companii, a declarat Canikli.

Capitalul social total al societăților confiscate este de 18,1 miliarde de lire turcești (20,8 miliarde RON), în timp ce cifra lor de afaceri totală este de 21,5 miliarde TL (24,7 miliarde RON), potrivit unui raport al TMSF.

Numărul de salariați din companiile confiscate este de 44.868.

Companiile confiscate provin din diverse sectoare, incluzându-l pe cel farmaceutic, comerțul de baclavale, supermarketuri, benzinării și comercianții de covoare.

În ceea ce privește o întrebare cu privire la valoarea salariilor plătite administratorilor numiți la societățile confiscate, Canikli a declarat că salariile mandatarilor se situează între 2.000 și 12.000 TL (între 2.297 și 13.780 RON).

Guvernul turc a confiscat proprietatea privată a oamenilor de afaceri non-loiali, fără nici un proces, prin acuzații neîntemeiate, mîrginindu-se să invoce imaginare  „legături teroriste.”

Companiile, se presupune că sunt conectate la  mișcarea bazată pe credință Gülen, guvernul utilizând termenul „FETÖ” pentru a desemna mișcarea drept o organizație teroristă, în ciuda lipsei oricărui verdict al unei instanțe în acest sens.

Guvernul acuză mișcarea de coordonarea  tentativei eșuate a loviturii de stat din 15 iulie, chiar dacă aceasta din urmă neagă implicarea, solicitând dovezi credibile.

Totuși, represiunea guvernului împotriva mișcării nu se limitează la perioada de după tentativa de lovitură de stat, deoarece conducerile multor organizații afiliate mișcării au fost deja confiscate de TMSF pe parcursul ultimilor trei ani.

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.