vineri, noiembrie 22, 2024

Ziua Amnesty International

Astăzi, oamenii din întreaga lume își asumă riscuri enorme pentru a-și apăra și pentru a ne apăra apăra drepturile. Ei sunt profesori, studenți, oponenți politici, muncitori în fabrici, jurnaliști, avocați. Ai putea fi tu, prietenul tău sau o rudă de-a ta.

Unii sunt hărțuiți, torturați, închiși, chiar uciși – doar pentru că îndrăznesc să vorbească despre ceea ce este bine. Fără curajul lor, lumea noastră ar fi mai puțin corectă, mai puțin dreaptă și mai puțin egală. Trebuie să fim alături de apărătorii drepturilor omului din întreaga lume și să facem tot ce ne stă în putință să îi ținem în siguranță.

Putem găsi curajul de a vorbi despre ce e bine, în noi. Putem scrie pe rețelele de socializare. Putem protesta. Putem scrie scrisori. Putem depune mărturii. Împreună putem acționa, împreună putem combate nedreptatea, împreună putem construi o lume mai corectă.

Este o mişcare globală în care mai mult de 7 milioane de oameni, din 150 de ţări şi teritorii, acţionează pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului, aşa cum sunt ele menţionate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a ONU.

Amnesty International are ca domenii de acţiune drepturile femeilor, copiilor, minorităţilor şi a populaţiilor indigene; eliminarea torturii; abolirea pedepsei cu moartea; drepturile refugiaţilor; drepturile prizonierilor de conştiinţă şi protecţia demnităţii umane.

Ziua Amnesty International marchează data fondarii organizaţiei, de către avocatul britanic Peter Benenson, în urma publicării în The Observer a articolului său „Prizonieri uitaţi”, în 28 May 1961. Atunci, citând articolele 18 şi 19 din Declaraţia Universală a Dreprurilor Omului, articolul anunţa lansarea campaniei „Apel pentru Amnesty, 1961” şi care chema la „acţiune comună”.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.