marți, aprilie 30, 2024

Ziua Amnesty International

Astăzi, oamenii din întreaga lume își asumă riscuri enorme pentru a-și apăra și pentru a ne apăra apăra drepturile. Ei sunt profesori, studenți, oponenți politici, muncitori în fabrici, jurnaliști, avocați. Ai putea fi tu, prietenul tău sau o rudă de-a ta.

Unii sunt hărțuiți, torturați, închiși, chiar uciși – doar pentru că îndrăznesc să vorbească despre ceea ce este bine. Fără curajul lor, lumea noastră ar fi mai puțin corectă, mai puțin dreaptă și mai puțin egală. Trebuie să fim alături de apărătorii drepturilor omului din întreaga lume și să facem tot ce ne stă în putință să îi ținem în siguranță.

Putem găsi curajul de a vorbi despre ce e bine, în noi. Putem scrie pe rețelele de socializare. Putem protesta. Putem scrie scrisori. Putem depune mărturii. Împreună putem acționa, împreună putem combate nedreptatea, împreună putem construi o lume mai corectă.

Este o mişcare globală în care mai mult de 7 milioane de oameni, din 150 de ţări şi teritorii, acţionează pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului, aşa cum sunt ele menţionate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a ONU.

Amnesty International are ca domenii de acţiune drepturile femeilor, copiilor, minorităţilor şi a populaţiilor indigene; eliminarea torturii; abolirea pedepsei cu moartea; drepturile refugiaţilor; drepturile prizonierilor de conştiinţă şi protecţia demnităţii umane.

Ziua Amnesty International marchează data fondarii organizaţiei, de către avocatul britanic Peter Benenson, în urma publicării în The Observer a articolului său „Prizonieri uitaţi”, în 28 May 1961. Atunci, citând articolele 18 şi 19 din Declaraţia Universală a Dreprurilor Omului, articolul anunţa lansarea campaniei „Apel pentru Amnesty, 1961” şi care chema la „acţiune comună”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.