vineri, aprilie 19, 2024

Târgului European al Castelelor

Sute de turiști, alături de cavaleri și domnițe în ținute medievale au așteptat, cu nerăbdare, sâmbătă, în fața Castelului Corvinilor din Hunedoara, deschiderea unei noi ediții a Târgului European al Castelelor, eveniment cultural și de promovare la care iau parte 29 de castele și cetăți din cinci țări de pe continent.

Mai mulți copii au fost invitați de organizatori să taie panglica ediției a treia, după care, vizitatorii, flancați de frumoase domnițe și cavaleri în haine de gală, au fost conduși spre standurile expozanților amplasate în decorul impresionant al Sălii Dietei și în Aripa Bethlen.

targur1 „Este importantă această promovare a turismului pe care o facem la Târgul European al Castelelor, pentru că aici nu este vorba doar despre Castelul Corvinilor, ci și despre foarte multe obiective turistice din țară.

Până la urmă, este vorba de România și este important să ne încadrăm pe această linie a turismului mondial pentru că avem ce oferi: cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, cetatea Deva, Palatul Magna Curia, și nu în ultimul rând, Castelul Corvinilor.( primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.)

Fiecare expozant a adus la Hunedoara ceea ce a crezut să este mai bun din țara sau zona din care provine. Pe standuri au putut fi observate diverse materiale, calendare, vinuri, produse tradiționale, cărți poștale și chiar monede specifice unor castele.

Turiștii care au trecut pe la standul cetății dacice Sarmizegetusa Regia au putut să vadă copii după celebrele brățări dacice din aur ce au fost descoperite în perimetrul sitului UNESCO, imagini surprinzătoare cu zona cetății, dar și câteva aspecte și obiecte din viața și gospodăria dacilor liberi.

„Am venit aici pentru a promova acest loc extrem de important în economia monumentelor istorice din România. Turiștii trebuie să vină la Sarmizegetusa Regia pentru că aici a fost prima capitală de pe teritoriul a ceea ce astăzi numim România. Este un monument UNESCO important și, nu în ultimul rând, este o cetate foarte bune administrată”, a spus Vladimir Brilinsky, reprezentantul Administrației Sarmizegetusa Regia, un serviciu public aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.

În imediata vecinătate, standul Cetății Deva încearcă să atragă vizitatorii cu două obiecte ce sunt prezentate în premieră: primul sigiliu al orașului, vechi de peste 400 de ani, și un document atribuit al lui Horea, unul dintre capii Răscoalei de la 1784.

„Am adus, în premieră aceste piese extrem de valoroase. Avem aici Ultimatumul lui Horea, de la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, pe care l-a formulat la 1784, atunci când nobilii s-au refugiat pe Cetatea Devei, alungați de țăranii răsculați. Prezentăm și un sigiliu al Cetății Deva, turnat cu scopul de a reprezenta acest edificiu, în jurul anului 1600”, a explicat Ester Demeter, din cadrul Primăriei Deva.

targ

La standul Cetății Deva s-a aflat și viceprimarul municipiului Deva, Răzvan Mareș, care a menționat că orașul își va construi strategia de promovare turistică în jurul acestui monument atestat la 1269.

„Cetatea Deva va fi promovată agresiv la toate manifestările de turism. Cetatea este în centrul strategiei de dezvoltare turistică a municipiului Deva și este mândria noastră. De aceea, credem că trebuie să fie un etalon, pentru că în jurul ei ne construim pilonul de promovare al orașului”, a spus Mareș. Oferta Târgului European al Castelelor este completată, pentru turiștii care vin la Castelul Corvinilor, de mai multe activități interactive în aer liber la care oaspeții sunt invitați să participe. Pe parcursul fiecărei zile sunt organizate concursuri de tir cu arcul, demonstrații de luptă ale cavalerilor, lecții de spadă și chiar turniruri.

Articolul precedentMocănița Transilvaniei..
Articolul următorZiua Amnesty International

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.