vineri, mai 17, 2024

SUA: Justiția confirmă suspendarea decretului privind imigrația al lui Donald Trump

Justiția americană a confirmat joi în apel suspendarea decretului anti-imigrație al președintelui Donald Trump, spunând că este discriminatoriu, cazul urmând să fie tranșat la Curtea Supremă, relatează AFP și Reuters.

„Am câștigat”, a scris pe Twitter Omar Jadwat, avocat al unor asociații care susțin că Trump i-a vizat în mod explicit pe musulmani în decretul său privind șase țări majoritar musulmane, încălcând astfel Constituția.

Guvernul va merge cu acest caz la Curtea Supremă, a reacționat într-un comunicat ministrul american al Justiției, Jeff Sessions, spunând că decizia instanței „subminează eforturile președintelui de întărire a securității naționale a țării”.

SPOT :Atât de controversata măsură a lui Trump prevede închiderea temporară a frontierelor SUA pentru refugiații din întreaga lume și pentru cetățenii din șase țări majoritar musulmane. Decretul ar putea avea drept consecință separarea unor familii pe termen lung.

„Congresul a acordat președintelui puterea să interzică intrarea unor străini, însă această putere nu este absolută”, a scris în textul deciziei judecătorul Roger Gregory, președintele Curții de Apel din Richmond.

Această putere „nu poate fi necontrolată când, precum în acest caz, președintele a recurs la ea printr-un decret care produce daune iremediabile pentru persoane în întreaga țară”, se mai arată în decizie.

Faimosul decret a avut două versiuni, care au fost blocate de instanțe în februarie și martie. Cele două decizii de suspendare au fost denunțate de Donald Trump ca fiind simptomatice pentru o ‘justiție politizată’.

Constituția SUA interzice discriminarea religioasă și, în opinia celor care se opun decretului, animozitatea lui Trump față de islam este evidentă.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.