vineri, mai 3, 2024

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice

Primele „intervenţii” ale preşedintelui-premier al Turciei Recep Erdogan: Banca Centrală a Turciei va reduce „cu certitudine” ratele dobânzilor.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că Banca Centrală va reduce „cu certitudine” ratele dobânzilor, pe care el le-a descris drept o cauză a inflației, transmite Reuters.Vor fi adoptate măsuri pentru reducerea ratelor dobânzilor și a inflației, a afirmat marți oficialul turc care, anterior, se declarase un „inamic” al ratelor dobânzilor, afirmații care au exercitat presiuni asupra lirei turcești.În martie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata de lichiditate de la 11% la 11,75%, sporind costurile de împrumut la principalul canal prin care a finanțat piața în ultimele săptămâni, și a anunțat că va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare dacă va fi necesar, după ce lira turcească s-a depreciat semnificativ.Anunțul a venit după decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) privind majorarea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0,75% și 1%, pe fondul creșterii economice solide și a situației stabile a pieței forței de muncă.Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va menține orientarea actuală și va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare până când perspectiva inflației se va îmbunătăți semnificativ.Rata anuală a inflației în Turcia a urcat la 10,13% în februarie, mult peste estimările analiștilor, a anunțat recent Oficiul de statistică (Turkstat), fiind pentru prima dată din 2012 când inflația depășește 10%.

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice, dar în februarie s-a apreciat ușor față de dolar și euro, parțial datorită măsurilor adoptate de Banca Centrală a Turciei.

În ianuarie, Banca Centrală a Turciei a revizuit în creștere estimările privind inflația în acest an, de la 6,5% la 8%, deși a adoptat măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a ține sub control creșterea prețurilor și deprecierea lirei turcești.

Piețele așteaptă indicii că Banca Centrală a Turciei ia în serios amenințarea inflației. Până când nu vedem o înăsprire semnificativă a politicii monetare, similară cu cea de la începutul lui 2015, lira va continua să se deprecieze din cauza știrilor negative, a apreciat recent analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.

 

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.