duminică, noiembrie 3, 2024

Consiliul Europei a plasat Turcia pe o listă de monitorizare..

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a plasat, marţi, Turcia pe o listă de monitorizare, declarându-se îngrijorată de înăbuşirea opoziţiei şi încălcarea drepturilor omului sub mandatul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în contextul concentrării puterii în mâinile acestuia, relatează marţi Reuters.

Decizia de a deschide procedura formală împotriva Ankarei a fost adoptată cu 113 voturi pentru şi 45 împotrivă în cadrul APCE. Această decizie ar putea avea un efect advers asupra negocierilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Acestea au progresat foarte puţin în ultimul deceniu, mai ales după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din iulie anul trecut.Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ankara s-au tensionat şi mai mult în contextul referendumului din 16 aprilie care vizează sporirea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. În timpul campaniei pentru referendum, şeful statului turc a acuzat Germania şi Olanda că folosesc practici ‘naziste’. Separat, Parlamentul European va organiza miercuri o dezbatere privind relaţiile dintre UE şi Ankara. Dosarul se va afla şi pe agenda reuniunii miniştrilor de externe din UE, prevăzută pentru vineri, iar chestiunea va fi abordată şi în marja Summitului european din 29 aprilie privind Brexitul.

În timp ce Austria a solicitat încetarea oficială a tratativelor privind aderarea Turciei la UE, alte state membre sunt mult mai precaute, temându-se de o înstrăinare a unui aliat NATO de care Uniunea Europeană depinde în privinţa menţinerii sub control a migraţiei. Turcia are cel mai mare număr de cazuri înregistrate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului dintre toţii membri Consiliului Europei, cu o majoritate clară de decizii care au constatat încălcări în acest domeniu. Ministerul de Externe turc a condamnat marţi ‘decizia nedreaptă’ a APCE privind plasarea Turciei pe o listă de monitorizare, adăugând că Ankara nu are de ales decât să-şi reevalueze relaţia cu organismul paneuropean, conform Agerpres.

”Decizia de a redeschide procedura de monitorizare a Turciei … sub îndrumarea unor cercuri răuvoitoare de la APCE este o ruşine pentru acest organism, care se pretinde a fi leagănul democraţiei”, a menţionat diplomaţia turcă într-un comunicat, adăugând că xenofobia şi islamofobia se ”răspândesc cu violenţă” în Europa.


 

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.