duminică, aprilie 28, 2024

Consiliul Europei a plasat Turcia pe o listă de monitorizare..

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a plasat, marţi, Turcia pe o listă de monitorizare, declarându-se îngrijorată de înăbuşirea opoziţiei şi încălcarea drepturilor omului sub mandatul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în contextul concentrării puterii în mâinile acestuia, relatează marţi Reuters.

Decizia de a deschide procedura formală împotriva Ankarei a fost adoptată cu 113 voturi pentru şi 45 împotrivă în cadrul APCE. Această decizie ar putea avea un efect advers asupra negocierilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Acestea au progresat foarte puţin în ultimul deceniu, mai ales după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din iulie anul trecut.Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ankara s-au tensionat şi mai mult în contextul referendumului din 16 aprilie care vizează sporirea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. În timpul campaniei pentru referendum, şeful statului turc a acuzat Germania şi Olanda că folosesc practici ‘naziste’. Separat, Parlamentul European va organiza miercuri o dezbatere privind relaţiile dintre UE şi Ankara. Dosarul se va afla şi pe agenda reuniunii miniştrilor de externe din UE, prevăzută pentru vineri, iar chestiunea va fi abordată şi în marja Summitului european din 29 aprilie privind Brexitul.

În timp ce Austria a solicitat încetarea oficială a tratativelor privind aderarea Turciei la UE, alte state membre sunt mult mai precaute, temându-se de o înstrăinare a unui aliat NATO de care Uniunea Europeană depinde în privinţa menţinerii sub control a migraţiei. Turcia are cel mai mare număr de cazuri înregistrate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului dintre toţii membri Consiliului Europei, cu o majoritate clară de decizii care au constatat încălcări în acest domeniu. Ministerul de Externe turc a condamnat marţi ‘decizia nedreaptă’ a APCE privind plasarea Turciei pe o listă de monitorizare, adăugând că Ankara nu are de ales decât să-şi reevalueze relaţia cu organismul paneuropean, conform Agerpres.

”Decizia de a redeschide procedura de monitorizare a Turciei … sub îndrumarea unor cercuri răuvoitoare de la APCE este o ruşine pentru acest organism, care se pretinde a fi leagănul democraţiei”, a menţionat diplomaţia turcă într-un comunicat, adăugând că xenofobia şi islamofobia se ”răspândesc cu violenţă” în Europa.


 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org