duminică, mai 19, 2024

Stockholm: „Ura nu poate înlătura ura; doar iubirea o poate face”

Manifestație la Stockholm împotriva terorismului; primarul capitalei suedeze promite că aceasta rămâne un oraș ‘deschis’ și ‘tolerant’

Peste 20.000 de mii de persoane s-au adunat duminică în centrul orașului Stockholm într-o manifestație de respingere a terorismului, la două zile după atacul soldat cu 4 morți și 15 răniți, relatează agențiile AFP și EFE. Sub lozinca ‘Manifestație pentru dragoste’, demonstrația organizată pe Facebook de către un blogger de origine iraniană s-a desfășurat în apropierea locului unde vineri un uzbec în vârstă de 39 de ani — simpatizat al islamului radical și căruia i se respinsese cererea de azil în Suedia — a pătruns cu un camion în mulțimea aflată pe o arteră comercială.

‘Stockholm este orașul nostru, un oraș de care suntem mândri, unde ne place să trăim. Frica nu va pune stăpânire pe noi, terorismul nu va câștiga niciodată’

Stockholm este orașul nostru, un oraș de care suntem mândri, unde ne place să trăim. Frica nu va pune stăpânire pe noi, terorismul nu va câștiga niciodată’, a spus adresându-se manifestanților primarul capitalei Suediei, Karin Wanngard. Ea a subliniat că Stockholm va rămâne ‘un oraș deschis, foarte atașat democrației și toleranței’. ‘Nu vom lăsa frica să ne descumpănească în ambiția noastră de a fi cea mai bună țară din lume’, a spus la rândul său Damon Rasti, bloggerul de origine iraniană care a organizat manifestația.

‘Nu vom răspunde cu teamă, vom răspunde cu dragoste’, se putea citi pe o pancartă ținută de o femeie care purta vălul islamic.Venit la această manifestație pentru a-și exprima respingerea față de sentimentul de ‘ură’, un cercetător german i-a spus reporterului agenției France Presse, enumerând capitalele europene unde au mai avut loc atacuri teroriste, că ‘indiferent că suntem la Berlin, Bruxelles, Paris sau Stockholm, sentimentul este același’ în respingerea urii. ‘Trebuie să fim solidari cu oamenii, toți suntem sub aceeași umbrelă’, a declarat agenției EFE un pakistanez care trăiește de 32 de ani în Suedia. La ora locală 14:53, ora la care vineri serviciile de urgență au primit primul apel legat de atac, manifestanții au păstrat un minut de reculegere. Demonstrația s-a încheiat cu un discurs al prezentatorului de televiziune Rickard Sjoberg, care și-a terminat mesajul cu cuvintele rostite odată de liderul afroamerican Martin Luther King: ‘Ura nu poate înlătura ura; doar iubirea o poate face’.


http://www.bfmtv.com/international/une-manifestation-pour-l-amour-a-stockholm-contre-le-terrorisme-1139064.html

http://www.lci.fr/international/video-attentat-de-stockholm-des-milliers-de-suedois-manifestent-contre-le-terrorisme-2044463.html

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.