duminică, septembrie 8, 2024

Ambasadele Turciei de pe patru continente ar fi trimis Ankarei rapoarte despre presupuși guleniști, potrivit unor documente

Ambasadele Turciei de pe patru continente au înaintat rapoarte despre presupuși opozanți din străinătate ai președintelui Recep Tayyip Erdogan în termen de o săptămână după primirea unui ordin în acest sens de la Ankara, în septembrie 2016, potrivit unor documente prezentate vineri de un deputat austriac, transmite Reuters.

erdo2

peter
Peter Pilz

Documentele făcute publice de deputatul de opoziție Peter Pilz, membru al Verzilor, sugerează o rețea informativă mai amplă decât au dezvăluit până acum autoritățile care investighează presupuse acțiuni de spionaj ale Turciei asupra diasporei sale în trei țări europene.

”Există în mod clar o rețea globală de informatori. Nu putem spune exact cât timp a fost necesar pentru construirea acestei rețele. Presupun că a fost o chestiune de ani”, le-a declarat Pilz reporterilor.

Potrivit unui oficial guvernamental turc, ”aceste afirmații sunt complet false”.

Tensiunile s-au acutizat recent între Turcia și mai multe state europene în urma campaniei prin care Ankara încearcă să obțină sprijinul diasporei sale în favoarea extinderii prerogativelor președintelui Erdogan, supusă unui referendum pe 16 aprilie.

Autoritățile din Germania, Austria și Elveția au declanșat anchete pentru a stabili dacă Turcia a întreprins operațiuni de spionaj pe teritoriilor acestor state.

Halife Keskin

Procurorii germani îl anchetează pe Halife Keskin, care conduce departamentul pentru afaceri externe al autorității religioase de stat a Turciei, Diyanet, au relatat vineri seară două posturi de televiziune germane și cotidianul Sueddeutsche Zeitung. Potrivit presei, anchetatorii se află în posesia unui document prin care Keskin a ordonat personal o acțiune de supraveghere globală și a cerut să-i fie trimise rapoarte.

Printre documentele prezentate de Pilz se află o solicitare scrisă, datată 20 septembrie 2016 și purtând antetul biroului premierului și pe cel al Diyanet, privind informații despre clericul autoexilat în SUA Fethullah Gulen. Turcia l-a acuzat pe Gulen că a orchestrat puciul eșuat din iulie 2016, în urma căruia regimul a epurat din instituțiile statului, școli și media zeci de mii de presupuși susținători ai clericului.

Documentele, despre care Pilz afirmă că le-a primit de la o sursă turcă, arată că ambasade din peste 30 de state din Europa, Africa, Asia și Australia au trimit către Diyanet rapoarte despre prezumtivi guleniști, majoritatea redactate de atașații pe probleme religioase ai ambasadelor sau consulatelor Turciei.

dokument

În mod tipic, aceste rapoarte includeau numele și adreselor presupușilor opozanți, dar erau listate și edituri, grupuri media, centre educaționale și școli considerate susținătoare ale clericului exilat. Unele rapoarte includeau informații despre membri de familie și școlile urmate de persoanele vizate.

Reuters precizează că nu a putut verifica imediat autenticitatea documentelor respective, însă o sursă apropiată guvernului de la Viena a declarat că se poate presupune fără teama de a greși că cele referitoare la Austria sunt originale. (AGERPRES)

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.