vineri, aprilie 26, 2024

Conexiuni, reuniunea scriitorilor şi iubitorilor de literatură la Palatul Culturii Bistriţa

Unii oameni îşi fac planuri la început de an. Alţii la început de primăvară. Sau de ziua lor, sau de mâine.Printre atâtea zile, şi libere, şi ocupate, Societatea Scriitorilor Bistriţeni „CONEXIUNI” alege ca ziua ei săfie în data de 10 a fiecărei luni. Astfel,întâlnirile membrilor Societăţii se vor desfăşura la Palatul Culturii, Sala „Conexiuni”, în fiecare 10 aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie şi anul viitor, ianuarie, februarie şi martie, începând cu ora 18.00, chiar dacă este vorba de o zi a săptămânii sau de câte o sâmbătă, o duminică.

cimpanEvenimentele vor fi atât în cadru restrâns, cât şi într-unul mai amplu, dacă este vorba despre invitaţi. Acestea nu exclud alte momente, care intervin şi care primesc „undă verde”, dar dorinţa este de a concentra atenţia spre acest timp.În felul acesta, membrii „Conexiuni” îşi pot anunţa intenţiile, realizările.

Fiecare aşa-zisă „şedinţă” va avea o tematică, ce va fi anunţată la moment oportun.Pe agendă, vor fi cuprinse activităţi, precum: discutarea proiectelor în derulare, emisiuni cu scriitori, lansări, schimburi, festivaluri literare şi reviste.

Cu acestea, Societatea „Conexiuni” înnoieşte respectul şi aprecierea pentru scriitorii ei şi nu doreşte a lăsa nimic neconsemnat, ca să rămână „inimii durere”, conform gândirii cronicăreşti.

Suntem şi cronicari ai zilelor noastre, cu însemnări diferite, despre noi, despre ceilalţi, de aici sau de mai departe. Şi odată cu primăvara, literatura se anunţă a fi mai frumoasă ca niciodată. Ziua de 10 poate fi, din start, un merit pentru „Conexiuni”.

ELENA M. CÎMPAN

Preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „CONEXIUNI”

***

În primitoarea sală „Conexiuni” a Palatului Culturii din Bistriţa,a avut loc lansarea a patru noi cărţi de belestristică a scriitoarei Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţei „Conexiuni”.

Cărţile, care au apărut la Editura Karuna din Cluj-Napoca, patroni – Mariana şi Tiberiu Irimia, beneficiază de o ţinută grafică de excepţie.

Despre valoarea noilor apariţii editoriale şi ale autoarei au opinat prof. dr. Dorel Cosma – directorul Palatului Culturii şi Menuţ Maximinian – directorul cotidianului local „Răsunetul”, ambii susţinând cu argumente şi citate lirismul şi talentul literar ce răzbat din paginile mirosind a cerneală tipografică a unei autoare înzestrate cu har şi o constantă perseverenţă în arta scrisului, un lirism delicat şi tonic, o tematică diversă şi iubitoare.De asemenea, Gheorghe Mizgan a dedicat fiecărei cărţi câte un catren liric reuşit. Prof. dr. Dorel Cosma a relatat asistenţei aspecte inedite de la vizita domniei sale la Vatican şi de la întâlnirea sa cu Papa Francisc şi a delegaţiei bistriţene compuse din Pahone Pop, Doris Gîţa şi Adrian Puşcaş, precum şi Mesajul Papal adus României, Bistriţei şi Palatului Culturii.

Scriitoarea Elena M. Cîmpan a încântat asistenţa cu un recital poetic din noile sale lucrări literare şi a acordat, tuturor, cărţi cu autografe. O „întâlnire Conexiuni” reuşită şi cuceritoare.S-au lansat cărţile „Lăcrimioare de zăpadă” (versuri), „Jurnal de campanie” (scrisori), „Cartea din tren” (versuri) şi „Deschis non-stop” (recenzii, opinii, interviuri).

Alexandru Cristian Miloş

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.